ABD'deki elektrik kesintisinde trafoya sincap girmiş

ABD'deki elektrik kesintisinde trafoya sincap girmiş

ABD'nin California eyaletinde geçen haftaki elektrik kesintisinin, bir sincabın trafoya girmesi sonucu meydana geldiği ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin haberine göre, Pasifik Gaz ve Elektrik Şirketi (P.G.&E), geçen hafta Berkeley kentinde 45 bin kişinin iki saat boyunca karanlıkta kalmasına neden olan kesintiye kentin hemen dışındaki El Cerrito bölgesinde bulunan trafoya giren sincabın yol açtığını açıkladı. 

Şirket sözcüsü Joe Molica, ölü bulunan sincabın nasıl olup da trafoya girmeyi başardığını bulabilmek için araştırma yaptıklarını söyledi. 

California'nın kuzey ve orta kesimlerine elektrik ve gaz sağlayan şirketin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada "sincabın ölümünden duyulan üzüntü" dile getirildi. 

Ancak adı sık sık bu tür olaylarla anılan şirketin açıklaması, kent sakinleri arasında hoş karşılanmadı.  

Bay Area bölgesinde yaşayan 70 yaşındaki Gayle Feyrer, Twitter'da "Suç, hep sincapların zaten" paylaşımını yaparak tepkisini dile getirdi. 

Kar amacı gütmeyen Elektrik Enerjisi Araştırma Enstitüsü'nden Matthew Olearczyk ise olaya farklı bir açıdan yaklaşarak Twitter'da şu ifadeleri kullandı: 

"Sincap, büyük olasılıkla bir delikten içeri girdi, çıplak bir tele dokundu ve çarpıldı. Bu durumda hayvan düşer ve çevredekiler parlak bir ışık görürler. Bu durum, sincap dışında hiç kimse için sorun yaratmaz. Ancak sincabın bedeni, telin üzerine düşmüşse o zaman enerji hatlarında arızaya neden olur." 

Trafoya giren sincapla ilgili bir diğer açıklama da California Üniversitesi'nde hayvan psikolojisi üzerine yüksel lisans yapan Kimel Delgado'dan geldi. Sincap davranışlarını inceleyen Delgado, "Kesintiye neden olan sincap, tilki sincabı olarak adlandırdığımız tür olmalı. Çünkü bölgede yaşayan ve Berkeley sincabı olarak bilinen tür, trafoya girecek kadar akıllı değil" dedi.

Hobi olarak sincapların yol açtığı sorunları inceleyen ve iki yıl önce "The New York Times" gazetesinde yayımlanan makalesinde 2013'te 24 eyalette sırf sincaplar yüzünden 50 ayrı kesintinin meydana geldiğini belirten Jon Mooallem, "Bu seferki sincabın, diğerlerini geride bırakmayı başardığını" yazdı. 

Sincaplar, ABD'de daha önce de benzer sorunlara yol açmıştı. Nasdaq Borsası, minik kemiriciler yüzünden 1987'de ve 1994'te iki kez geçici olarak durmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.