ABD’de siyahilere yönelik zulüm sürüyor!

ABD’de siyahilere yönelik zulüm sürüyor!

ABD'nin Charlotte kentinde, dün gece siyahi Keith Lamont Scott elindeki kitapla yolda yürürken polis tarafından vurularak öldürüldü. Scott'un ölümü ABD'de polislerin siyahilere yönelik ırkçı cinayetlerini tekrar gündeme getirdi.

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde, dün gece siyahi Keith Lamont Scott, Brently Vinson isimli siyahi polis tarafından vurularak öldürüldü. Siyahi vatandaşın vurulması, ABD'de siyahilere yapılan sistematik cinayetleri tekrar akıllara getirdi.

"Elinde sadece kitap vardı"

ABD'nin Charlotte kentinde polis tarafından vurulan siyahi Keith Scott'ın ailesi, "kurbanın elinde sadece kitap taşıdığını ve polisin buna rağmen onu vurduğunu" iddia ederken, Charlotte Polis Şefi Kerr Putney ise Scott'ın "elinde silah olduğu ve silahı bırakması çağrısına cevap vermediği gerekçesiyle vurulduğunu" savundu.

PROTESTO GÖSTERİLERİNDE BİR KİŞİ VURULARAK AĞIR YARALANDI

Olayın ardından yüzlerce "Siyahilerin Hayatı Değerlidir" (Black Lives Matter) üyesi, Charlotte sokaklarında adalet ve özgürlük temalı sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

ABD'nin Charlotte kentinde Keith Lamont Scott adlı siyahinin iki gün önce polis tarafından silahla öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde vurulan bir kişinin ağır yaralandığı bildirildi. Yetkililer, kimliği açıklanmayan kişinin ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını ve yaşam destek ünitesine bağlandığını açıkladı. Charlotte polisi ise sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada söz konusu kişinin güvenlik güçleri tarafından vurulmadığını belirtti.

OHAL ilan edildi

Gösterilerin yaşandığı Kuzey Carolina eyaletinin valisi Pat McCrory, Charlotte Polis Şefi Kerr Putney'in talebi doğrultusunda bu kentte OHAL ilan edilmesine karar verdi.

Vali McCrory, yaptığı yazılı açıklamada, polise yönelik saldırıların ardından OHAL ilanına karar verdiğini bildirerek, "Vatandaşımıza, polisimize ya da çevreye yönelik herhangi bir saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez." ifadesini kullandı.

ABD POLİSİNİN İLK IRKÇI CİNAYETİ DEĞİL

6 Temmuz'da gerçekleşen olayda ABD'nin Louisiana eyaletindeki Baton Rouge kentinde bir marketin dışında meydana gelen olayda polisin açtığı ateş sonucunda 37 yaşındaki Alton Sterling'in hayatını kaybetmesi, polis şiddetine yönelik protestolara yol açmıştı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, iki polisin bir marketin önünde CD satan birinin, başka birini tehdit ettiği ihbarı üzerine olay yerine gittiği belirtildi. Açıklamada, olaya karışan iki polisin süreç gereği idari izne ayrıldığı bildirildi. Bu arada, polislerin tartıştıkları Sterling'i yere yatırdığı ve ardından ateş ettiğini gösteren bir video yayınlandı.

EHLİYETİNİ TORPİDODAN ALIRKEN ÖLDÜRÜLDÜ

Sterling'in öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra ABD'nin Minnesota eyaletinde bir siyahi kızının yanında polis tarafından tam 4 el ateş edilerek öldürüldü. Olay, Lavish Reynolds adlı kadının, vurulan erkek arkadaşı Philando Castile'in ve kendisine de silah doğrultan polisin görüntülerini sosyal medyada paylaşmasıyla yankı uyandırdı.

St. Anthony polisi, olayın, Falcon Heights'te çevirmeye takılan bir araçta yaşandığını açıkladı. Lavish Reynolds, erkek arkadaşının ehliyetini çıkarmaya çalışırken polis tarafından vurulduğunu söyledi. Yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve ateş açan memurun zorunlu izne çıkarıldığını bildirdi.

İKİ SİYAHİ KESKİN NİŞANCI 5 POLİSİ ÖLDÜRDÜ

Suçsuz siyahilerin polisler tarafından öldürülmesi birçok kentte protesto gösterilerinin düzenlenmesine neden oldu. Dallas'ta düzenlenen polis şiddetine karşı protestoda ise 5 polis keskin nişancılar tarafından öldürüldü, 6 polis ise yaralandı. Dallas'taki Belo Garden Park'ta, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde siyahi kişilerin polis tarafından öldürülmesini protesto gösterisi sırasında uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

SALDIRGANLARDAN BİRİSİ ABD ASKERİ ÇIKTI

Dallas Emniyet Müdürü David Brown saldırganın “beyazları öldürmek istediğini" ifade ettiğini belirtti. Saldırganlardan Micah Xavier Johnson'ın ABD ordusunda yedek asker olduğu ifade edildi. Dallas Emniyet Müdürü Brown garajdaki şüphelinin bir tüfekle ateş açtığını ve “kentin her yanına bomba yerleştirdiğini" iddia ettiğini söylemişti. Polis saldırının düzenlendiği bölgeyi güvenlik çemberine aldı.

CNN YİNE KÖR, SAĞIR, DİLSİZ

Atlanta'da yüzlerce protestocu polis şiddetini görmezden gelen CNN'in binasına yürüdü. Türkiye'de Gezi eylemleri sırasında sürekli yayında olan CNN'in ABD'deki siyahi isyanını görmemesi protestocuların tepkisini çekti. Eylemcilerin, ellerinde "Uyuma, uyanık kal" pankartları taşıyarak CNN'i protesto ettiği görüldü. Eylemcilere sık sık polis müdahale etti.

ABD polisi Ferguson ve Baltimore olaylarından ders çıkarmadı

ABD'deki siyahilerin son dönemde artan ve zaman zaman şiddet olaylarına varan tepkisi, sadece polis şiddetine yönelik öfkeyi değil, kökeni köleliğe kadar uzanan ön yargılar, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik dengesizliklerden kaynaklanan gerilimi de yansıtıyor.

2014 yılında Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler sonucunda kitlesel protesto gösterileri düzenlenmişti.

2015 yılında ise şehir sakinlerinden 25 yaşındaki siyahi Freddie Gray tutuklandığında sağlıklı olmasında rağmen içeride polisler tarafından şiddet görerek ölmesi büyük gösterilere yol açtı. Bu iki olay sonrasında ders almayan ABD polisinin siyahilere yönelik ırkçı saldırılarına devam etmesi tüm dünyada tepkiyle karşılanırken ABD içinde de siyahilerin şiddete yönelmesine yol açıyor.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.