ABD’de medya İslam karşıtlığına destek veriyor

ABD’de medya İslam karşıtlığına destek veriyor

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde üç Müslüman gencin öldürülmesi özellikle Müslüman toplumlarda tepkiyle karşılandı.

ABD’deki üç gencin öldürülmesi şüphesiz dünyadaki Müslümanları ayağa kaldırdı. Trt Türk’te yayınlanan Manşetten adlı programda konuyla ilgili açıklamalar yapan Gazeteci Yusuf Özhan, Amerika’da yaşayan Müslümanların asıl sorununun Müslümanlığın ve İslamiyetin algı çerçevesindeki sıkıntılar olduğunu belirtti. Şu sıralar ABD’de üç gencin öldürülmesi haberinin bir ‘nefret suçu mu değil mi?’ tartışmaları üzerinden konuşulduğunu söyleyen Özhan “Medya ABD’de çok güçlü. Oradaki Müslümanlar entegre olmuş bir topluluk dolayısıyla oldukça tepki gösterdiler. Fakat karşı tarafta da radikal İslam, medeniyetler çatışması gibi nüanslara yer ayırmayan bir medya var. ABD için iki sorun var ilki 11 Eylül’den bu yana Müslümanların lanse ediliş biçimi, diğeri de Müslüman toplum üzerindeki baskı. ABD dış politikasında Bush ve Obama döneminde teröre karşı global savaş ve ABD’nin mutlak egemen savunması terörizm politikası geliştirdi. Medya ve halk da buna uyum sağladı. Tabii bu sırada Müslümanlar mağdur edildi ve sıkıntıları hiçbir zaman ele alınmadı” diyor.

MEDYA İSLAM KARŞITLIĞINI DESTEKLİYOR

Özhan, ABD’de nizamı bozacak her olayın üstüne gidildiğini anlatıyor: “Örneğin Ferguson olaylarını ele alalım. Bütün yağmacılar güvenlik kameralarından tek tek tespit edildi ve haklarında soruşturma açıldı. Ama bir yanda da kendisini korur bu ne demek polislerini aklar, işkenceci bakanlarını ve personellerini korur. İç toplumda tehlike istemiyorlar.”

ABD’de 11 Eylül’den bu yana 180 bin kişinin silahlı saldırılar yüzünden öldüğünü söyleyen Özhan, silahlı bir toplumun ABD’nin artık kültürü olduğunu ve bunun önüne geçemediklerini anlatıyor: “Bir yanda da 11 Eylül’den bu yana terör saldırıları yüzünden ABD’de ölen insan sayısı 300. Müslümanlar tarafından işlenen suçlar yüzünden ölen insan sayısı ise 33 fakat bütün medya bu sayıyı İslamofobiyi destekleyecek bir medya algısıyla Müslümanların üzerine ‘Terör’ algısıyla yıkıyor. Ürdünlü pilotun DAİŞ tarafından yakılarak öldürülmesini başından sonuna kadar yayınlayan FOX TV diye bir kanal var. Bu suç olmasına rağmen vahşice katledilen pilotun videosunu yayınlayarak İslam karşıtlığına destek veriyor. Medya toplumun kodlarına işlemiş durumda ve çok önemli. Bu cinayetler, ABD’nin medya ve siyasetinin ülke dışında yaptığı ve takındığı davranışın geri dönüşüdür.”

Uluslararası medya İslam’a karşı tutum sergiliyor

Gazeteci Yusuf Özhan Batı’da hızla artan İslamofobi hakkında ise şunları söylüyor: “Batı’da PEGİDA ile başlayan ve Charlie Hebdo saldırısıyla iyice ayyuka çıkan bir İslam karşıtlığı söz konusu. Bunun kesinlikle siyasetle ilintili olduğunu söyleyebiliriz. PEGİDA’nın kimliğine baktığımızda katı bir İslam karşıtlığı var ama arka planında tarihsel bir gerçekliği de var. PEGİDA, aslında bir bakıma 1945’ten bu yana Avrupa’da kurulan, düzene karşı çıkan ve o düzeni değiştirmeye çalışan bir hareket. İslam bu noktada en kolay yıpratılabilecek zümre. Sonuçta uluslararası medya İslam karşıtlığına destek veren yayınlar içerisinde ve buna karşı olan tavırlara ses çıkarmıyor.”

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.