ABD'de kuraklık alarmı

ABD'de kuraklık alarmı

ABD'de California eyaletinde kış aylarının yine az yağışlı geçmesi nedeniyle kuraklığa karşı önlemler gündeme geldi.

ABD Kuraklık Gözlem Grubu'nun son raporuna göre, yüzde 93'lük bölümü "aşırı kurak" olarak değerlendirilen ve dört yıldır kuraklıkla mücadele eden California'da 2015 yılında da rekor seviyede kuraklık bekleniyor. Bu nedenle eyalette su tasarrufuna ilişkin önemli kararlar alınıyor.

California Valisi Jerry Brown'ın geçen günlerde kuraklıkla mücadele için 1 milyar dolarlık plana imza atmasının ardından son olarak eyalette zorunlu su kısıtlamasına gidileceği açıklandı. Eyalette kuraklığın başlamasından bu yana yapılan bir dizi tedbir ve tasarruf çağrısının istenen sonucu vermemesi nedeniyle alınan karar, aynı zamanda California tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Vali Jerry Brown, dört yıllık kuraklık dönemi ve son olarak yağışsız geçen kış aylarıyla California'da kuraklığın kriz seviyesine ulaştığını ve bu kararı almanın zorunlu hale geldiğini belirtti.
Karara göre, Su Kaynakları Kontrol Kurulu tarafından denetlenen ve eyaletin su ihtiyacını karşılayan 400 yerel birimin su kullanımını yüzde 25 azaltması gerekiyor. Bu oranı yakalayamadıkları takdirde yönetimlerin günlük 10 bin dolara kadar cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaları öngörülüyor.
- Aşırı tüketime yüksek fatura -

Zorunlu su kısıtlaması kararıyla yeni fiyatlandırma sistemi de uygulamaya girecek. Buna göre, aşırı su kullanan tüketiciler yüksek fiyatlandırma ve faturalarla cezalandırılırken su tasarrufu yapanlar özel fiyatlandırmayla teşvik edilecek.

Karar kapsamında eyaletin yerel yönetimlere, eyalet çapında toplam bin 150 futbol sahasına denk büyüklükte bir çim alanda kuraklığa dayanıklı çevre düzenlemesi yaparak destek vermesi planlanıyor. Ayrıca, eyalete bağlı şehirlerde refüjlerdeki yeşil alanlarının sulanması tamamen yasaklandı. Sulama gerektiren yeşil alanın en fazla olduğu mezarlık, golf sahaları ve okul kampüsleri gibi alanlar için su tüketimine ciddi kısıtlamalar getirildi.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.