Abdallık mesleğini bırakıp, onxy taşı işliyorlar

Abdallık mesleğini bırakıp, onxy taşı işliyorlar

Kırşehir'de bulunan Abdal geleneğinin temsilcileri, Neşet Ertaş'ın yeğenleri 2 kardeş, çalgıcılık yerine Kırşehir'de yok olmaya yüz tutan onxy taşı işlemeciliğini yapmaya çalışıyor.

Babalarınında onxy taşı işletmeciliği yaptığını dile getiren Erdem ve Dinçer Ertek, Kırşehir de bir zamanlar 60'a yakın işletmenin olduğunu, ancak son yıllarda ithalat fiyatlarının artmasından dolayı işletme sayılarının ikiye kadar düştüğünü dile getirdi. Onxy mesleğini evlerinin yanına açtıkları atölyede sürdürerek geçimlerini sağlamayan çalışan Ertek kardeşler, çalgıcılık mesleğinin artık ilgi görmediğini ve onxy işletmeciliği yaptıklarını dile getirdi.

Kardeşiyle birlikte babalarından öğrendikleri mesleği evlerinin yanına açtıkları atölyede sürdürmeye çalıştıklarını belirten Erdem Ertek, "Baba mesleği olan onxy taşı işlemeciliğini yaklaşık 20 yıldır yapıyoruz. Bizler Neşet Ertaş'ın akrabaları ve aynı abdal aşiretindeyiz. Babalarımız dedelerimiz büyüklerimiz, eskiden beridir, çalgıcılıkla uğraşıp abdal geleneğini sürdürdüler. Babam yılar önce abdallık geleneği ile kazancın sağlanamayacağını, daha rahat bir yaşam sürdürmek amacıyla onxy taşı mesleğini seçmişler." dedi.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu, onxy taşı işletmeciliği yapan 2 gence yok olmaya yüz tutan bu mesleği yaşatmaya çalıştıkları için teşekkür etti. Ekicioğlu, bundan 20 yıl önce Kırşehir'de onxy taşı işletmesi sayısı 60'ı aşkın olduğunu ancak son yıllarda işletme sayısının 2'ye kadar düştüğünü söyledi.

Ekicioğlu, "Kırşehir'deki onxy taşı ocaklarından maden çıkarmak maalesef ki çok maliyetli. Kimse de böyle bir maden çıkarmaya yanaşmıyor. Genelde Sivas, Eskişehir gibi illerden onxy taşı Kırşehir'e getirilerek işleniyor. Ürünlerini başta Antalya olmak üzere, turistik yerlere pazarlanması ve dağıtımı sağlanması için gerekli girişimleri de yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Evlerinin bir köşesinde oluşturdukları atölyeler ile onxy taşı işlemeciliği yapan iki gencin bozlak kültüründe yetiştiklerini söyleyen Selahattin Ekicioğlu, "İmalatçı arkadaşlarımız aslında bozlak kültürünün çocukları ve torunları. Neşet Ertaş, Çekiç Ali gibi bozlak ustalarının yeğenleri akrabalarıdır ve o kültür ile yetişmişlerdir. Abdallık geleneğinin ve bozlak kültürünün temsilcileri olarak onxy taşı işlemeciliğini yaşatmaya çalışmaları ise bize mutluluk vermektedir. " dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.