ABD ve Rusya BMGK'da birbirini suçladı

ABD ve Rusya BMGK'da birbirini suçladı

Rusya ve ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıda, birbirlerini tek yanlı davranarak politikalarını diğer ülkelere dayatma ve BM Anlaşması'nı ihlal etmekle suçladı.

BM Güvenlik Konseyi, Çin'in öncülüğünde BM'nin 70. yılında "Uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesi: Tarihten yansımalar" konulu toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, isim vermeden ABD'yi suçlayarak, bu ülkenin Irak'ı işgali, Suriye'nin bombalanması ve Libya'nın istikrarsızlaştırılması eylemleriyle BM Anlaşması'nı çiğnediğini savundu.

Tüm bu eylemlerin ABD'nin tek taraflı politikalarının sonucu olduğunu iddia eden Lavrov, "Bu, küresel ilişkileri domine etme, herkese ve her yere hakim olma, askeri gücü tek yanlı olarak kendi çıkarları için kullanma çabasıdır" dedi.

ABD'yi başka ülkelere baskı yaparak Washington'ın politikalarını savunmaya zorlama ve rejim değişikliği için uğraşma ile de suçlayan Lavrov, "Tek yanlı güç kullanma Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı istikrarsızlık ve kaosa sürüklemiştir. Bunun neticesinde de bölgede aşırıkçıların yerleşmesine uygun zemin oluşmuştur" diye konuştu.

Rusya BM Anlaşması'nı ihlal ediyor

Lavrov'a cevap veren ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise, "Suriye rejiminin yakın müttefiki" Rusya'yı Suriye konusunda BMGK'yı bloke etmek ve yüzbinlerce kişinin ölmesine neden olmakla suçladı.

Ukrayna konusunda da Rusya'yı eleştiren Power, "Rusya, Ukrayna'da ayrılıkçıları eğiterek, silah vererek ve birlikte savaşarak komşusunun toprak bütünlüğünü ve BM Anlaşması'nı açıkça ihlal ediyor" diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de düzenlediği basın toplantısında ülkelerin iç işlerine karışılmaması ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin önemine vurgu yaptı.

Wang, gazetecilerin Suriye'deki geçiş sürecinde Esed'in nasıl rolü olabileceğini sorması üzerine de, "Suriye'nin geleceğine Suriye halkının kendisi karar vermelidir" diyerek cevap verdi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.