ABD Seçimlerine Trump damga vurdu

ABD Seçimlerine Trump damga vurdu

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Trump, seçim kampanyası boyunca yaptığı ırkçı çıkışları, gafları, kadınlara yönelik sözleri ve taciz iddialarıyla sürekli gündemde kaldı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçim sürecinde beklenmedik bir performans sergileyerek başkanlık iddiasını devam ettiriyor. Trump, son bir yıldır gafları, taciz iddiaları ve sert çıkışlarıyla Amerikan kamuoyunun gündeminden düşmüyor.
 
Başkanlık yarışına dahil olacağını açıkladığında kendisine fazla şans tanınmayan Trump, buna rağmen ön seçimlerde parti içindeki diğer güçlü adayları geride bırakmayı başardı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı oldu.
 
Partinin önde gelenleri iş adamının Cumhuriyetçi Parti'nin "değerlerini" tam olarak yansıtmadığını savunduğu için Trump, hiçbir zaman partinin desteğini tam olarak alamadı.
 
Donald Trump, seçim konuşmalarında yaptığı ırkçı çıkışları, gafları, kadınlara yönelik sözlerleri ve çok sayıda kadının ileri sürdüğü taciz iddialarıyla sürekli gündemde yer alıyor. Trump, bu nedenle Amerikan medyasının kendisi aleyhine çalıştığı yönündeki eleştirilerini sık sık dile getiriyor.
 
“Müslümanlar ABD’ye alınmasın”
 
Trump, medyada en çok eleştirilen açıklamalarından birini, seçimden bir yıl önce başlayan ön seçim sürecinde yaptı. Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olabilmek için yarıştığı sırada yaptığı konuşmalarda özellikle Müslümanlar ve Meksikalı göçmenler aleyhine söylediği sözlerle dikkati çekti.
 
Müslümanların ülkeye girişinin de engellenmesi gerektiğini savunan Trump, “ne olup bittiğini anlayıncaya kadar” bu tür önlemlerin uygulanması gerektiğini kaydetti.
 
Meksika sınırına duvar
 
ABD'deki göçmenler arasında en fazla nüfusu oluşturan Meksikalı göçmenler, Trump’ın seçim kampanyalarından en çok etkilenen gruplardan biri oldu.
 
Meksika'dan ABD'ye yasa dışı girişleri engellemek için büyük bir duvar inşa etmek istediğini, bunun parasını da Meksika’ya ödeteceğini belirten Trump, Meksika'dan gelen göçmenlerin büyük kısmının suçlu kişiler olduğunu iddia ederek, "Ülkemize uyuşturucu sokuyorlar. Bu kişiler tecavüzcü" ifadesini kullandı.
 
"DEAŞ’ı Obama ve Hillary kurdu"
 
Cumhuriyetçi adayın gerek partisi gerekse medya tarafından en sert eleştirildiği konulardan biri, "terör örgütü DEAŞ'ın kurucuları"nın aslında ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti adayı Hillary Clinton olduğu iddiasıydı.
 
"DEAŞ, Obama’yı gururlandırıyor. Obama, DEAŞ’ın kurucusudur. DEAŞ’ı Obama ortaya çıkardı. Yalancı Hillary de onun ortağı.” şeklindeki sözleri Trump'ı eleştiri oklarının hedefi haline getirdi.
 
Cinsel taciz iddiaları
 
Seçime yaklaşık bir ay kala Amerikan kamuoyu ,Trump hakkındaki cinsel taciz iddialarıyla sarsıldı.
 
Önce Trump'ı geçmiş yıllarda kadınlar hakkında edebe aykırı sözler söylerken gösteren bir video kamuoyuna sunuldu. Hemen ardından çok sayıda kadın, kamera karşısına geçerek Trump tarafından tacize uğradığını iddia etti.
 
Trump, suçlamaları kabul etmedi ancak ABD kamuoyunu ikna etmekte çok da başarılı olamadı.
 
"Seçim sonucunu kazanırsam kabul ederim" 
 
Irkçı söylemleri, diğer başkan adaylarına yönelttiği suçlamalar veya hakkındaki taciz iddiaları nedeniyle sık sık eleştiri oklarına hedef olan Trump, seçime bir ay kala da seçim sonuçları hakkındaki iddialarıyla tartışma konusu oldu.
 
Seçime "hile karıştırılacağını" ileri süren Trump, Clinton ile katıldığı en son televizyon münazarasında seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini söyledi.
 
"Tüm seçmenlerime ve destekçilerime şu sözü vermek istiyorum. Bu büyük ve tarihi başkanlık seçimlerinin sonuçlarını seçilirsem kabul edeceğim." diye konuşan Trump, rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçimlere hile karıştırdığı yönündeki iddialarını yineledi. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.