ABD Seçimlerinde kim önde? Trump mı kazanıyor Clinton mu?

ABD Seçimlerinde kim önde? Trump mı kazanıyor Clinton mu?

ABD'de başkanlık seçimlerine bir aydan az bir süre kaldı. 8 Kasım'daki seçimleri öncesi açıklanan son anket Clinton kampında moralleri düzeltirken, Trump son günlerde ortaya atılan kadınları aşağılama ve taciz iddialarının yarattığı kötü imajını...

Dünya ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçiminie kilitlendi. Demokrat Parti adayı Hillary Cliton ile Cumhuriyetçi Parti adatı Donald Trump arasındaki yarışta ibre bariz bir biçimde Clinton'dan yana döndü. Son anketlerde Demokrat Parti adayı ile Trump arasındaki puan farkı 9'a kadar çıktı. NBC News kanalı ile Wall Street Journal gazetesinin yaptığı ortak anketin sonucuna göre Clinton, seçmenlerin yüzde 46'sının desteğini aldı. Trump ise yüzde 37'de kaldı.

ABD'nin ilk kadın başkan adayı

Eski First Lady, New York Senatörü ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD'nin ilk kadın başkan adayı. 12 Nisan 2015 tarihinde Demokrat partiden ABD başkanlığına aday olacağını açıklayan Clinton, ilk olarak ekonomiye yönelik mesajlar verdi. Ekonomik eşitsizliği düzelteceğini vaat eden Clinton,seçim kampanyalarına Lowa'da başladı. İlk mitingini ise New York'ta yaptı. 7 Haziran 2016'da Demokrat Parti'de yeterli delege sayısına ulaşan Clinton, ABD tarihindeki ilk kadın başkan adayı oldu. ABD başkanı Brack Obama da seçimlerde Clinton'u destekleyeceğini açıkladı Obama Clinton için şu ifadeleri kullandı: Onun ne kadar zeki ve olaylara hazırlıklı olduğunu biliyorum...Demokrat Parti'den başkan adayı olan ve bazı ön seçimlerde Clinton'u geçen Bernie Sanders da Clinton'a desteğini açıkladı.

Trump destekçilerine hakaret

Clinton, başkanlık yarışındaki rakibi Trump'un destekçilerine yönelik olarak "'Yarısı acınacak halde insanlar. Irkçılar, cinsiyetçiler, yabancı düşmanılar, islamofoblar. Daha aklınıza ne gelirse..." şeklinde sarfettiği cümleler Trump cephesinde büyük tepki çekti. Clinton, tepkiler üzerine kullandığı ifadeler için özür diledi.

E-posta skandalı

Hillary Clinton'un başkanlık kampanyasına en büyük gölgeyi e-posta skandalı düşürdü. 8 Temmuz 2015'de Clinton'un daha önceden yayınlanmamış e-postalarının kamuoyunda paylaşılması ABD siyasetinde deprem etkisi yaratttı. Clinton'un dışişleri bakanlığı döneminde elektronik yazışmalar için kişisel e-posta adresini kullandığı ortaya çıktı. 9 Eylül 2015'de özür dileyen Clinton hakkında başlatılan soruşturmada da suçsuz bulundu. Daha sonra, Demokrat Parti adayının seçim kapmanyasını da olumsuz etkileyen e-posta skandalının en az zararla atlatılması için Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'ın ortaklaşa hareket ettikleri ve Clinton'a yardımcı oldukları anlaşıldı.
Cl

inton'un sağlık durumu

Clinton, New York'ta yapılan 11 Eylül anma törenlerinden rahatsızlanarak erken ayrılması, ardından yapılan açıklamada ateşinin yükseldiğinin belirtilmesi ABD'de günün konusu oldu. Clinton'un daha sonra zatürre olduğu duyuruldu. Trump ve taraftarlarının Clinton'un sağlık durumunun başkanlık yapmasına elverişli olmadığı iddiaları üzerine yapılan açıklamada Demokrat Parti adayının sağlığının "normal ve çok yerinde" olduğunu açıklandı. Açıklamada, Clinton'un doktoru Lisa Bardack, Clinton'u
çarşamba günü evinde muayene ettiğini ve sonucun "normal" olduğunu belirtti. Clinton'un uzun dönem doktorluğunu yapan Dr. Bardack de Demokrat adayın "zihinsel olarak mükemmel durumda bulunduğunu" kaydetti.

Skandalların adamı Donald Trump

İşadamı Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerinde aday olacağını açıklaması dünyada büyük yankı uyandırdı. Cumhuriyetçi Parti adayının seçim vaatlerinde göçmenler, müslümanlar, siyahlar hakkındaki görüşleri çok konuşuldu.

Trump'ın seçim kampanyası için yaptığı reklamlarında Müslümanları hedef alan söylemler yer aldı. Bir konuşmasında, ''Ben Müslümanları seviyorum. Bence onlar harika insanlardır'' açıklamasında bulundı ancak daha sonra müslümanların geçici olarak ABD'ye girişinin engellenmesi gerektiğini savundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Bu Amerikan değerlerine ve ulusal güvenlik çıkarlarına aykırıdır" denildi.

Trump'ın müslümanlar ve göçmenler ile ilgili ortaya attığı ayrımcı fikirler bununla da kalmadı. Cumhuriyetçi aday ABD'de yaşayan Müslümanların güvenlik güçleri tarafından sürekli olarak takip altında tutulması gerektiğini ve bunun bir terörle mücadele konusu olduğunu iddia etti. Trump ayrıca camilerin takibe alınması konusunun siyaseten yanlış bir adım olduğu eleştirilerine ise 'Umurumda değil' yanıtını verdi.

Meksika sınırına duvar çekilmeli

Donald Trump, Meksika'dan ABD'ye giren göçmenleri engellemek için büyük bir duvar inşa etmek istediğini belirtti. "Ülkemize uyuşturucu sokuyorlar, suçu getiriyorlar... Onlar tecavüzcü" diye konuşan Trump, inşa edilecek duvarın maliyetini ise Meksikahükümetinin üstlenmesini istedi.

11 milyon kayıtsız göçmen sınırdışı edilmeli

Trump'ın ırkçı açıklamaları bununla da bitmedi. İşadamının hedefindeki gruplardan biri de göçmnelerdi. Göçmlenlerin sınırdışı edilmesini savunan Trump, ABD topraklarında doğan her bebeğe ABD vatandaşlığı verilmesi uygulamasına da son vereceğini söyledi.

İki adayın sert canlı yayın kapışması

Clinton ile Trump'ı karşı karşıya getiren canlı yayın, son yılların en sert tartışmalarından birine sahne oldu.

Tartışmaya Trump'ın 2005 yılında içinde kadınlarla ilgili "müstehcen" ve "kaba" ifadelerinin yer aldığı video damgasını vurdu. Clinton, rakibinin kadınlar ve farklı etnik kimliklere mensup insanlarla ilgili birçok kez benzer ifadeler kullandığını ve özür dilemediğini hatırlatarak Trump'ın "alternatif bir evrende yaşadığını" ve onun "ırkçı bir yalancı" olduğunu söyledi.

Trump ise sözlerinden dolayı özür dilerken, Clinton'a, eşi Bill Clinton'ın başkanlığı döneminde Beyaz Saray'da yaşanan "Monika Lewinsky skandalı" ile yüklendi.

Clinton'a elektronik postaların silinmesi olayı üzerinden ithamlarda bulunan Trump, konunun çok ciddi olduğunu ve Clinton'ın açık bir şekilde suç işlediğini ileri sürdü ve başkan olması halinde Clinton'ın hapse gireceğini söyledi.

Televizyon tartışmaları sonrası oy oranları

Başkanlık için yarışan iki adayın canlı yayında gerçekleştirdikleri tartışmalar seçmenlerin oy tercihlerini büyük oranda etkiledi. CNN International'ın elde ettiği anket verilerine göre tartışmayı izleyenlerin yüzde 62'si demokratların adayı Hillary Clinton'ı başarılı buldu.

Adayların ikinci tartışmasında da Hillary Clinton daha başarılı bulunan taraftı. Bu canlı yayının ardından düzenlenen anketlerde özellikler kadın seçmenin tercihi Clinton'dan yana oldu. Son yapılan anketlere göre Clinton, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın yaklaşık 9 puan önünde yarışı önde götürüyor.

ABD'li seçmenler 8 Kasım'da yeni başkanlarını belirlemek için sandık başına gidecek.

ABD'de seçimler nasıl gerçekleştiriliyor?

Amerika Birleşik Devletleri'nde seçmenler elektronik oy verme makinelerinde destekledikleri aday için oy kullanabiliyorlar. Bu sistem seçmenler için daha pratik gibi gözükse de özellikle 2012 yılın gerçekleştirilen seçimlerde büyük tartışmalara neden olmuştu. Nedeni ise bir makinede Barack Obama için kullanılan oyun Mitt Romney'e atılmış gibi görünmesiydi. Olayın ortaya çıkmasının ardından söz konusu makine kullanım dışı bırakılmıştı.

 

CNN Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.