ABD, Kudüs'ü pasaportta tanıyacak mı?

ABD, Kudüs'ü pasaportta tanıyacak mı?

ABD'deki en üst mahkeme, bugün, Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının pasaportuna doğduğu ülke olarak İsrail yazılıp yazılmaması konusunu gündemine alacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) üst mahkemesi bugün Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının pasaportuna doğduğu ülke olarak İsrail'in yazılıp yazılmaması konusunu gündeme alacak. ABD'nin 2002 yılında yürürlüğe giren anayasasına dayanarak yapılan tartışmaların daha devam edeceği tahmin ediliyor.

Kongre ve ABD yönetimi arasındaki tartışmanın merkezinde Menachem Zivotofsky isimli ABD vatandaşı var. Menachem Zivotofsky 2002 yılında Kudüs'te doğdu. ABD vatandaşı olan Menachem Zivotofsky'nin annesi ve babası çocuklarının pasaportuna doğduğu ülke olarak İsrail'in yazılmasını talep ediyor.

Kudüs'ün statüsü ABD açısından tartışmalı olarak kabul ediliyor. 1967 yılında Filistin topraklarını işgal eden İsrail ise Kudüs'ün kendi başkentleri olduğunu iddia ediyor.
Filistin ise Kudüs'ün Filistin toprağı olduğunu doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olduğunu belirtiyor.

ABD'deki tartışma ise başkanlık ve mahkeme arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Mahkeme Mart 2012'de verdiği kararla, Zivotofsky'nin kararına olumlu cevap verdi. ABD Başkanı Barack Obama yönetimi ise mahkemenin dış politika ile ilgili bir kararda yetki aşımı yaparak başkanın alanına girdiğini belirterek kararı tartışmalı buldu. 2002'de yürürlüğe giren yasayı onaylayan ABD eski başkanı Goerge W. Bush da kararı kabul etmiş fakat, dış politika ile ilgili olarak başkanın alanına girilmesini eleştirmişti.

ABD üst mahkemesi bugün, bu tartışmayı gündemine alacak.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.