Abbas: Yerleşim inşasının durdurulması şart

Abbas: Yerleşim inşasının durdurulması şart

Filistin Devlet Başkanı Abbas, "İsrail ile barış görüşmelerinin uzatılması için Yahudi yerleşim birimleri inşasının 3 ay süreyle durdurulması şart" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 29 Nisan'da sona eren İsrail-Filistin barış görüşmelerinin uzatılması için, "Yahudi yerleşim birimleri inşasının 3 ay süreyle durdurulması" şartını koştu.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde İsrailli basın mensupları ile bir araya gelen Abbas, "İsrail ile barış görüşmelerinin uzatılmasını, yerleşim birimleri inşası 3 ay durduğu takdirde kabul edeceğim. Söz konusu 3 ay zarfında sınır konusunda görüşmeler yürütülür" dedi.
Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile görüşmeye hazır olduğunu belirterek, "Filistin, barış müzakerelerinin sonuçlarını bir kenara bırakarak İsrail ile güvenlik alanında iş birliğine devam edecektir" diye konuştu.

Abbas ayrıca İsrail'in 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 4'üncü grup Filistinli mahkumları serbest bırakması gerektiğini de kaydetti.

ABD'nin aracılığıyla Temmuz 2013'te başlayan ve 9 ay sürmesi öngörülen barış müzakerelerinin süresi 29 Nisan'da sona eriyor.

Söz konusu müzakereler, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının Ekim ayında kesilmiş, görüşmeler daha sonra geçen Temmuz'da tekrar başlamıştı.

Yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak İsrail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

İsrail, son 9 ayda 78 Filistinli mahkumu 3’er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4. grup mahkumları da 29 Mart'ta serbest bırakması gereken İsrail yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.