AB Bakanı: Vizeler 3 yıla kalkar

AB Bakanı: Vizeler 3 yıla kalkar

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Schengen Anlaşması'na ev sahipliği yapan Lüksemburg'da vizeyle ilgili beklenen haberi verdi. Bozkır, "72 beklentiden 62'sini karşıladık. 3 yıla kadar vize kalkar" dedi.

Bozkır, "Vizelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili anlaşmada Türkiye'den yaklaşık 72 beklenti vardı. Bunların 62'sini tamamen veya kısmen karşılamış durumdayız. 3 yıl sonra komisyonun nihai kararıyla vizelerin kalkma süreci tamamlanacak" diye konuştu. Bozkır, AB üyesi ülkeler arasında geçerli olan vizeye adını veren Lüksemburg'un Schengen kasabasında, anlaşmanın imzalandığı Moselle nehrinin kenarındaki anıtı ziyaret etti. Bozkır burada gazetecilere 3 yıl içinde AB ile vizelerin kalkacağını açıkladı. Vizelerin kaldırılması için gereken geri kabul anlaşmasının geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bozkır, "Türkiye'nin hiç hak etmediği ve Türk insanına kendini kötü hissettiren vize konusunu bu şekilde tamamen ortadan kaldırmış olacağız" dedi. 
 
TÜRKLER'İN AB'DE İŞE İHTİYACI YOK
 
AB'ye vizelerin kalkması halinde milyonlarca Türk'ün Avrupa'da iş arayacağı şeklindeki yanlış algıların kırılması gerektiğini ifade eden Bozkır şöyle konuştu: "Türkiye için artık böyle bir durum söz konusu değil. Ülkemizde çok daha fazla iş imkânı var, Türkler zaten Türkiye'de iş buluyor. Avrupalılar'ın bu korkusunun nedeni olmaması lazım. Esas korku belki ileride Türkiye için olacaktır. Ekonomik gelişme devam ettiği sürece Türkiye'ye gelen AB vatandaşı sayısı artacaktır. Bugünün realitesi budur."
 
İLLEGAL YOLLA GEÇİŞLER AZALDI
 
Geri Kabul Anlaşması'nın AB ile 7 yıllık müzakereler sonucunda Türkiye için en uygun şartlar gözetilerek imzalandığını ifade eden Bozkır, bu kapsamda alınan tedbirler neticesinde illegal yollarla Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye çalışanların sayısının önemli ölçüde azaldığını da vurguladı. Bakan Bozkır, "İllegal yollarla Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçerken yakalanan kişi sayısı 100 binden 3 bine düştü" diye konuştu. (sabah)
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.