AA'nın 15 Temmuz'u anlatan kitabı dava dosyasına girdi

AA'nın 15 Temmuz'u anlatan kitabı dava dosyasına girdi

AA'nın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hazırladığı "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı, Savcı Zeybek'in talebiyle dava dosyasına girdi.

"Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in Yargıtayda yargılandığı davanın dosyasına AA'nın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hazırladığı "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı da girdi.

Özçelik ve Başer'in 16. Ceza Dairesinde yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay Konferans Salonundaki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanık Metin Özçelik'in savunmasını tamamlamasının ardından söz verilen sanık Mustafa Başer, salonda avukatı bulunmadığından savunmasını daha sonra yapmak istediğini söyledi.

Duruşmada, Savcı Kenan Zeybek'ten sanıkların tutukluluk durumuna ilişkin görüşü soruldu.

Zeybek, Türkiye'de hakim ve savcıların etik kurallarıyla ilgili en önemli metnin Bangalor Yargı Etiği İlkeleri olduğunu, bu metnin HSYK tarafından benimsenip, Adalet Bakanlığınca da genelge şeklinde tüm hakim ve savcılara gönderildiğini hatırlattı. Zeybek, bu nedenle hakim ve savcıların bu kurallara göre görevlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Sanıkların, verdikleri kararların yargısal, hukuki olduğunu savunduklarını belirten Zeybek, öncelikle sanık hakimlerin kim olduklarının tekrar ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Özçelik'in 2006-2014, Başer'in ise 2011-2014 yılları arasında, "FETÖ/PDY üyesi yargı mensuplarının yuvalandığı özel yetkili mahkemelerde görev aldıklarını, bu mahkemelerin uygulamaları göz önüne alındığında, burada görev yapanların kamuoyunda FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair yaygın ve haklı bir kanaat oluştuğunu" kaydeden Zeybek, iki hakimin HSYK tarafından meslekten ihraç edildiklerini de hatırlattı.

Polis teşkilatına sızdırıldılar"

Özçelik ve Başer'in tahliye kararı verdiği tutuklu polislerin durumuna da bakmak gerektiğini belirten Savcı Zeybek, bu kişiler hakkında, "FETÖ/PDY üyesi olarak, Türkiye'yi uluslararası alanda zor durumda bırakmak, El Kaide'ye yardım ettiği algısı oluşturmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" gibi suçlardan 7 ayrı soruşturma dosyası bulunduğunu belirtti. Zeybek, bu kişilerin, terör örgütünce yetiştirilerek, polis teşkilatına sızdırıldığını aktardı.

Zeybek, örgütün Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirmeye yönelik faaliyetlerinden sonuç alamayınca Türk Silahlı Kuvvetlerinden gasp ettiği tank, uçak, harp silahlarıyla çok sayıda vatandaşın öldüğü ve yaralandığı 15 Temmuz darbe girişimine kalkışarak, ülkede kaos ve iç karışıklık ortamı yaratmaya çalıştığını anlattı.

Küheylan gibi şahlanıp, üveyik gibi kanatlandılar"

Bu olayla ilgili Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in, 19 Nisan 2015'te bir internet sitesinde yayınlanan konuşmasından alıntılar okuyan Zeybek, Gülen'in "Mukaddes Çile ve İnfak Kahramanları" başlıklı sohbetinde, FETÖ/PDY üyeliğinden tutuklu bulunanların içeride "Medrese-i Yusufiye yaşayıp, mukaddes çile çektiklerini" söylediğini aktardı.

Gülen'in tutuklu polislerin tahliyelerini sağlamak için dışarıdaki örgüt üyelerinin "küheylan gibi şahlanıp, üveyik gibi kanatlanarak, ellerinden gelen gayreti göstererek infak kahramanlığı yapmış sayılacaklarını" söylediğini belirten Zeybek, "Gülen'in dua kisvesi altında bu talimatı vermesi üzerine, sanıkların hukuku eğip bükerek, bunu yerine getirme kaygısıyla bir küheylan gibi şahlanıp, üveyik gibi kanatlandıkları görülmüştür" dedi.

Fetullah Gülen'in bu talimatı üzerine, 20 Nisan 2015'te tutuklu polislerin avukatlarının aynı gün aynı saatte Özçelik'e dilekçe vererek, hakimin reddi talebinde bulunduklarını ifade eden Zeybek, Özçelik'in, yasal görevi olmamasına rağmen, reddi hakim talebini kabul ettiğini ve tahliye için nöbetine denk getirdiği Başer'i görevlendirdiğini anlattı.

Bu şekilde, "cenazeyi kaldırma görevi" verilen Başer'in de tutukluların tahliyesini kararlaştırdığını söyleyen Zeybek, Gülen'in talimatıyla verilen kararların, yargı etik kurallarına uygun olmadığının görüldüğünü aktardı.

Zeybek, "Yargı etiği ile bağdaşmayacak şekilde, sanıkların 'küheylan gibi şahlanıp, üveyik gibi kanatlanarak', hukuku eğip bükerek verdikleri kararın 'yargı kararı', 'yargısal takdir' gibi kavramlarla izah edilemeyeceği açıktır. Bu kararlar, örgüt liderinin talimatıyla, örgütsel faaliyet kapsamında, mahkeme kararı kisvesine büründürülerek, çekecekleri sıkıntının günahlarına kefaret olacağı düşüncesiyle verilmiştir" diye konuştu.

İki hakimin feda edilmesi pahasına tutuklu polislerin tahliyesi..."

İki hakimin feda edilmesi pahasına tutuklu polislerin tahliyesinin neden önemli olduğu konusunun da irdelenmesi gerektiğine işaret eden Savcı Zeybek, polislerin tahliyesi halinde 15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol alarak, darbe girişimine katkı sağlamalarının amaçlandığını söyledi.

Zeybek, darbe gecesi kullanılan zırhlı araçlar içerisinde görevden uzaklaştırılan eski polislerin yakalandığının bilindiğini, tutuklu polislerin salıverilmemesiyle devletin darbe girişiminden daha fazla zarar görmesinin engellendiğini vurguladı.

Kenan Zeybek, FETÖ'nün darbe girişiminin iç yüzünü ortaya koymaya yönelik olarak Anadolu Ajansının (AA) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hazırladığı "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan "Türkiye'de Gerçekleşen 15 Temmuz 2016 tarihli Darbe Girişimi'nin Arkasındaki Terör Örgütü" adlı kitabını dosyaya sundu.

Savcı Zeybek'in mütalaasının ardından sanıklara sözleri soruldu. Hakkındaki suçlamaları reddeden Özçelik, tahliyesine karar verilmesini istedi. Sanık Mustafa Başer de suçlamaları reddederek, "Tahliye talebim yok, takdir yüce heyetin" dedi.

Verilen aranın ardından, sanıkların tahliye taleplerinin reddine, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Duruşmaya, 28 Eylül Çarşamba günü sanık Mustafa Başer'in savunmasıyla devam edilecek.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.