900 hasarlı bina hâlâ kullanılıyor

900 hasarlı bina hâlâ kullanılıyor

6,5’luk deprem, güvenli konut sıkıntısını tartışmaya açtı.

 Ancak 17 Ağustos depreminin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bu konudaki uyarılar sözde kaldı. Sakarya’da 900 hasarlı konut hâlâ onarılmadı. Üstelik bunların büyük çoğunluğunda ikamet ediliyor. Depreme dayanıklı konutlara ise hasarlı bina sahiplerinden sadece 11’i başvurdu.

Ege Denizi’nde önceki gün yaşanan deprem paniğe yol açarken, dün meydana gelen 4,8’lik yeni sarsıntı endişeleri artırdı. Ancak 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen yeterli derslerin çıkarılmadığı görülüyor. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri Sakarya’da yaşanıyor. 1999’daki yıkımdan kalan 531 binada toplam 900 hasarlı konut hâlâ onarılmadı. Bu konutların çoğunda tehlikeye rağmen ikamet ediliyor. Büyükşehir belediyesi ise bir yıl önce, inşa ettiği depreme dayanıklı konutlar için ön talep toplamaya başladı. Ancak 810 hasarlı konut sahibinden sadece 11 kişi sağlam konut için başvuruda bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları orta hasarlı binalardan kurtarmak için yeni yerleşim bölgesinde depreme dayanıklı konutlar inşa etti. Konutlar için 1 yıl önce ön talepler alınmaya başlandı. Ancak 810 hasarlı konut sahibinden sadece 11 kişi sağlam konut için başvuruda bulundu.

Marmara Depremi’nden sonra evleri yıkılanlara uygun ödeme şartlarıyla kalıcı konutlardan verilmişti. Büyükşehir Belediyesi, orta hasarlı binaların boşaltılması amacıyla 135 dönüm alanı ücretsiz olarak TOKİ’ye devretmiş, TOKİ de orta hasarlı konut sahiplerine yeni ev yapılması için projeye olumlu cevap vermişti. Bu işbirliği sonucunda Adapazarı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yenikent bölgesinde sağlam konutlar inşa edildi. 22 blok ve 466 daireden oluşan projeden öncelikli olarak orta hasarlı bina sahipleri ve konutları deprem riski taşıyan vatandaşlar yararlanacaktı. Son başvurular 5 Mayıs Pazartesi günü başlatıldı ve 23 Mayıs’ta sona erdi. Ancak hasarlı konut sahipleri sağlam konutlara itibar etmedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Taha Toplu, sağlam konutlar için şu ana kadar 11 vatandaşın başvurduğunu doğruladı. Hasarlı konutlarda oturulması yasak olduğu için isimlerini vermek istemeyen vatandaşlar ise yeni yapılan evlerin şehre uzak olduğundan yakınıyor.

Sakarya’da belediye ve valilik, onarım süresi sona eren konutlar için yıkım kararı almıştı. Ancak bu karar henüz uygulamaya konulmadı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Buna rağmen vatandaş, evini boşaltmadı. Çıkanların bir kısmı da geri döndü. Bazıları ise binalarının hasarlı olmadığını iddia ederek, yıkım kararına karşı çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘binam sağlam’ diyenlere  son bir fırsat daha verdi. Bina sahiplerinin üniversitelerden ‘risksiz’ raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silineceğini duyurdu. Gelişme üzerine belediye, sağlamlık testi için Sakarya Üniversitesi ile protokol yaptı. Yapılan incelemede 900 konuttan sadece 90’ı güvenli çıktı. 810 konutta büyük risk olduğu belirlendi. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, şehirdeki orta hasarlı hem de hasarsız gibi görünen binaların yeni deprem yönetmeliği şartlarını karşılamadığına dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Şiddetli bir depremde bu binalar can ve mal kayıplarına sebep olabilir.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.