8'inci sınıflar pazartesi-salı sınavda

8'inci sınıflar pazartesi-salı sınavda

Yaklaşık 1 milyon 200 bin 8'inci sınıf öğrencisi 28-29 Nisan'da, bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak olan ikinci dönem merkezi sınavlara girecek.

Öğrenciler 28-29 Nisan'da Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 6 dersten sınava girecek. Ortak sınavların 28 Nisan Pazartesi günkü oturumlarında sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi yazılıları yapılacak. 29 Nisan Salı günü ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları uygulanacak. Sınavlar her iki gün de saat 09.00'da başlayıp, 12.00'de sona erecek. Her bir oturumdan sonra 30'ar dakika dinlenme arası verilecek. Sınavlar 40'ar dakika sürecek. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavları ise 55'er dakika, dinlenme süreleri ise 15'er dakika olacak. Sınav sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için salon görevlisi olarak yeterince asıl ve yedek öğretmen bulundurulacak. Zamanında görevine gelmeyen öğretmene ücret ödenmeyecek.

Puan hesaplamaları değişti

Liseye geçişte uygulanan sınav sistemi ile birlikte puan hesaplamaları da değişti. Öğrencinin birinci ve ikinci dönem TEOG puanı ayrı ayrı 700 üzerinden hesaplanacak. TEOG puanı hesaplanırken öğrencilerin birinci ve ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 700 üzerinden hesaplanan puanlarının toplamının yarısı (en çok 700 puan) yerleştirmeye esas puan olarak kabul edilecek. 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı da aynı şekilde birinci ve ikinci dönem sonu başarı puanlarının ortalaması ile belirlenecek. Öğrencilerin 6'ncı ve 7'nci sınıf Yılsonu Başarı Puanları geçen yıllarda belirlenmiş durumda. Öğrencinin üç yıllık yılsonu başarı puanları toplamı 300 puan olacak. TEOG puanı öğrencinin en çok 100 üzerinden hesaplanan üç yıllık Yılsonu Başarı Puanlarının toplamının (300 puan) yarısı ile 700 puan üzerinden hesaplanan merkezi ortak sınav puanının yarısının toplamı ile oluşacak. Devlet okulları için TEOG en yüksek 500 puan olarak hesaplanacak.

Özel okullar 3 dersi dikkate alacak

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise TEOG kapsamında uygulanan 6 sınavdan sadece 3'ünü dikkate alacağını duyurdu. Buna göre, sınavla öğrenci alan özel okullara girişte TEOG sınavlarından hesaplanacak puana sadece bu yıl geçerli olmak üzere, 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı eklenmesiyle oluşacak puana göre alacak. Özel okullara yerleştirme (ÖYP) puanının hesaplanmasında öğrencilerin her iki dönemde merkezi yapılan sınavlarındaki Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinin sonuçları kullanılacak ve her iki sınavın sonuçları 700 puan üzerinden hesaplanacak. Derslerin ağırlık katsayılarının hesaplanmasında Türkçe 3, Matematik 2, Fen ve Teknoloji 2 çarpanları dikkate alınacak. Özel okullar yerleştirmeye (ÖYP) esas puan hesaplanırken birinci merkezi sınavlarının yüzde 30, ikinci merkezi sınavlarının yüzde 70'i alınarak elde edilecek puana öğrencinin 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (en çok 100) eklenecek. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlarda 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanının 100 tam puan olması durumunda ÖYP maksimum 800 puan olacak.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.