800 yıllık tarihi han eski günlerini arıyor

800 yıllık tarihi han eski günlerini arıyor

Karaman'da tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve adeta kaderine terk edilen Selçuklu dönemi eserlerinden Atlas Han, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor.

Ayrancı ilçesine bağlı Höyükburun köyü sınırları içerisinde olan hanın, kim tarafından hangi yılda yaptırıldığı kesin olarak bilinmiyor. Toroslar'dan ovaya inildiğinde ilk han olma özelliğini taşıyan eser, kesme taşlardan yapılmış mimarisi ile Selçuklu hanlarının tüm özelliklerini barındırıyor.
 
Atlas Han'ın yapımında, çevredeki eski Bizans ve Roma yerleşkelerinde bulunan dini ve askeri binalardan getirilen taşlar da kullanılmış. Duvarlarda dini motiflerle süslü büyük taşlar ve sütun başları dikkati çekiyor.
 
Tamamen harabe haldeki han, bugüne kadar hiç restore edilmemiş. Etrafı tel örgülerle çevrilen ve çobanlar tarafından uzun süre koyun Ağılı olarak kullanılan esere, zaman zaman kaçak kazı yapanlar tarafından zarar verilmiş.
 
Höyükburun Köyü Muhtarı Recep Yılmaz Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atlas Han'ın köylerinde bulunan tek tarihi eser olduğunu söyledi.
 
Handa kullanılan taşların, 5 kilometre uzaklıktaki Roma ve Bizans döneminden kalma yerleşim yerlerinden taşındığını ifade eden Demirer, "Burası şimdi harabe durumda. İlgilenilmezse tamamen yıkılarak, yok olacak. Yetkililerin bir an önce burayı restore ettirip, turizme kazandırmalarını istiyoruz" dedi.
 
Çobanlar gidince kaçak kazı yapanlar geldi
 
Atlas Han'ın uzun süre çobanlar tarafından kullanıldığını, ancak artık buna müsaade etmediklerini anlatan Demirer, şunları kaydetti:
 
"İki sene önce çobanlar uyarıldı. Şimdi koyunlarını buraya getirmiyorlar. Çobanlara kızıyorduk ama gördük ki bunlar burada bekçilik de yapıyorlarmış. Kaçak kazı yapanlar, burada çobanlar olduğu için gelemiyorlardı. Şimdi sahipsiz. Adeta talan edilmiş vaziyette. Göz göre göre bu tarihi hanın yok olması bizi üzüyor. Köye uzak olduğu için sürekli ilgilenemiyor, koruyamıyoruz. Bu esere sahip çıkılmasını bekliyoruz."
 
Demirer, Atlas Han için yörede birçok efsanenin anlatıldığını belirterek, şöyle devam etti:
 
"Burası kurak bir bölge. Ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden. Topraklarımız verimli. Fakat kuraklık olursa hiç verim alınmaz. Halk arasında anlatılan bir efsaneye göre; yaşlı bir kadın yılların Bereketli gittiği zamanlarda, bol bol saman yaptırmış. Bu samanları da saklamış. Aradan geçen birkaç yıl sonra büyük bir kuraklık olmuş ve kıtlık baş göstermiş. Böylece yaşlı kadın, samanları satarak, parasıyla bu Atlas Han'ı yaptırmış. Köyümüzde şöyle bir tekerleme söylenir; 'Sakladım sarı samanı, geldi zamanı. Sattım parasıyla, yaptırdım Atlas Han'ı."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.