8. sınıfların en zor tatili

8. sınıfların en zor tatili

Türkiye genelinde 17 milyon öğrenci bugün karne alıyor. Ders, ödev, sınav ve proje koşuşturmasıyla geçen koskoca bir eğitim dönemine, son zilin çalmasıyla 3 aylık bir mola veriliyor.

Öğrencilerle birlikte 800 bin öğretmen de yarıyıl tatiline çıkmaya hazırlanıyor. Okulöncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri, aldıkları karnelerle rahat bir tatile girecek ancak aynı şeyi 8. ve lise son sınıflar için söylemek pek mümkün değil. Çünkü 8. sınıfların, liseye yerleşmek için girdiği ortak sınavların sonuçları önceki gün açıklandı. Okul kontenjanlarının da 4 Temmuz’da duyurulması bekleniyor. Liselere yerleştirmede esas alınacak puanlar da 7 Temmuz’da kamuoyuyla paylaşılacak. 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında da tercihler gerçekleştirilecek. Tercih sonuçları ise 22 Ağustos’ta açıklanacak. Lise son sınıf öğrencileri ve mezunlar için de yarın Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılında ilk zil, 15 Eylül Pazartesi günü çalacak ve ilk dönem dersleri 23 Ocak 2015 Cuma günü sona erecek. 15 günlük bir yarıyıl tatilinin ardından dersler 9 Şubat 2015 Pazartesi günü başlayacak. 12 Haziran 2015 Cuma günü de öğrenciler yaz tatiline girecek.

Öğrenciler tatil heyecanı yaşarken uzmanlar, anne ve babaları uyarıyor. Uzun yaz tatillerini kayıp aylar olarak değerlendiren Şifa Üniversitesi Uzman Psikolojik Danışmanı Fatih Kalkınç, bu dönemin fırsata çevrilmesi gerektiğini vurguluyor. Karne hediyelerine de değinen Kalkınç şu tavsiyelerde bulunuyor: “Ebeveynler, karne üzerinden çocuklarıyla pazarlık yapıyor. İyi bir karne getirirlerse cep telefonu veya bilgisayar alınıyor. ‘Bu çocuk bütün kış çalıştı, yoruldu, çocuğun buna hakkı var.’ diye düşünüyorlar. Ancak bu durum çocuğu gelecek yıla hazırlamıyor. Mesela bir çocuk birinci sınıfta okuma-yazma öğreniyor. Yaz tatilİ geldiğinde öyle bir bırakıyor ki, ikinci sınıf öğretmenlerinden bizzat duyuyorum. Okuma-yazmayı unutarak gelen çocuklar var. Bu noktada çocukların kesinlikle yaz tatillerini bilinçli ve belirli bir program dahilinde geçirmeleri gerekiyor.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.