700 yıllık mirasa sahip çıkıldı

700 yıllık mirasa sahip çıkıldı

Samsun’da restore edilen 7 asırlık Seyyid Kutbiddin Camisi ve Türbesi’ne sahip çıkıldı.

Bünyesinde Büyük İslam Alimi Abdülkadir Geylani Hazretleri’nin torunu Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbesi ile bir camiyi de bulunduran tarihi mekan, İlkadım Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla yenilendi. İlkadım Belediyesi tarafından Samsun'un 700 yıllık mazisine sahip olan Seyyid Kutbiddin Türbesi ve mezarlık sahasında yapılan çalışmaların açılış merasimi düzenlendi. Merasime, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin, İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcıları, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programında konuşan Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin “Ecdat mirası olan eserlere sahip çıkıyoruz. Geçen sene başladığımız Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi’nin restorasyonunu tamamlayarak halkımızın kullanımına açtık” dedi.

Kültür ve medeniyetimizde önemli yeri bulunan vakıf eserlerini cami ve türbelere sahip çıktıklarını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Bugün burada Seyyid Kutbiddin Hazretleri’nin manevi şahsiyetinin atmosferinde yanı başında olmaktan bir belediye başkanı olarak son derece mutluluk duyuyorum. Biz, bizim manevi şahsiyetlerimizden maalesef haberdar olmayan bir toplum olarak yaşıyoruz. 2004 yılında belediye başkanı seçildiğimde ‘bura ile ilgili bir çevre düzenlemesi yapalım’ dedik. O zamanlar camii türbe mezarlık gibi yerlerin restorasyon çalışması yapma gibi bir yetkimiz yoktu. O zamanlar yapabildiğimizin en iyisini yaptık. Burada çok geçmişi olan mezar taşlarımız var. Bunları toplumca okumakta zorlanıyoruz. Yeni neslimiz maalesef Osmanlıca bilmediği için mezar taşları üzerine neler yazdığını okuyamıyor. İlahiyat fakültesindeki hocalarımız ile birlikte bu yazıları bir kitap haline getirdik. İlkadım Belediye olarak buradaki kişilerin şahısların kim olduğunu kitap haline getirerek yayınlamış olduk. Çevre düzenlemesini yaptığımız zamanlar Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze cami ve türbe restorasyonu için başvurduk. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ise hemen konuyu ele alarak camii türbe ve etrafını muazzam bir şekilde restore edip bu noktaya getirdiler. Ufak tefek eksikler vardı. Buraya gelen halkımızın dinlenme noktası rahat rahat abdest almaları için yer yoktu. Bu mekana şehir dışından yüzler misafir geliyor. İlkadım Belediyesi olarak hemen bu eksiklikleri gidererek hizmete geçirdik. Geçmişine sahip çıkmayan insanlar geleceğine sahip çıkamazlar. Biz yerin altındakilerle üzerindekilerle bir bütünüz. Geçmişimizin hizmetlerini bilmek, hatırlamak, onların yolundan gitmek için bu mekanlara sahip çıkmak gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir hizmeti yapmaktan onu ve gurur duyuyorum. Çünkü manevi bir hizmet yaptığımıza inanıyorum” diye konuştu.

İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz ise, “Türk İslam tarihinde ecdadımızın Samsun’a mühür vurduğu yer burasıdır. Ruh köküne bağlı maneviyat erleri için burası Samsun’un Türk İslam toprağı olmasının tapusudur. Bu manada bu ruhu idrak etmiş olan İlkadım Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yapmış olduğu ortak çalışma takdire şayandır. Emeği geçen başta İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürümüzü tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat’ın duası merasim sona erdi. Protokol daha sonra İlkadım Belediyesi tarafından yapılan şadırvan, yürüyüş alanı, dinleme noktalarını inceledi. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.