70 bin şirket kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

70 bin şirket kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre sermayeler, anonim şirketler için 50.000 lira ve limitet şirketler için 10.000 lira olarak belirlendi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na şirketlere sermayelerini asgari düzeye yükseltmeleri için 14 Şubat’a kadar süre tanınmıştı. Bu süre içinde sermayesini artıramayan 70 bin şirket fesih ile karşı karşıya kaldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şirketlerin durumlarını gözden geçirmeleri için 2 ay daha süre tanındığını açıkladı.

Sermayelerini yeni kanun çerçevesinde asgari seviyeye çıkaramayan 70 bin şirket fesih ile karşı karşıya. Bu şirketlerin 34 bin 100’ünü sermayesini 5 bin liraya yükseltmeyen, 31 bin 350’sini sermayesini 10 bin liraya yükseltmeyen limited şirketler, 4 bin 530’unu ise sermayesini 50 bin liraya yükseltmeyen anonim şirketler oluşturuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu şirketlerin şu an münfesih durumuna düştüğünü belirterek, bu şirketlere tebligat gönderileceğini açıkladı. İfadelerinde kısa yoldan hızlı tasfiyeye ilişkin düzenlemelere dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Bu düzenlemelerle söz konusu kanunun yürürlüğünden önce münfesih olan ya da sayılan şirket ve kooperatifler ile kanunun yürürlüğünden itibaren iki yıl içinde münfesih olacak şirket ve kooperatiflerin tasfiyelerinde ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesinde kolaylıklar sağlandı, ticaret sicili harçlarında ve ilan ücretlerinde muafiyet tanındı, sermaye artırımı için öngörülen süre uzatılmış olsaydı uzatılmış olan sürenin sonunda intibakını yapmadıkları için münfesih olacak şirketler bu kolaylıktan yararlanamayacaklardı.” değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Yazıcı, şirketlerin sermayelerini artırmaları için 14 Şubat olan son tarihten sonra sürenin uzatılmadığı yönünde gelen eleştirilerle ilgili olarak, “Öngörülen sürenin uzatılmamasına yönelik eleştirilere katılmamız mümkün değildir. Hem geçmiş tecrübelerin hem de ortaya çıkan sayısal veriler sonucunda, bu şirketlerin önemli bir bölümünün verilecek yeni süre içinde de bu şartları yerine getirmeyecekleri görülmektedir.” dedi. Bu sebeple münfesih duruma düşen şirketlere sadece son bir tebligat yapılacağını belirten Bakan Yazıcı, “Bu ihtar kapsamında; 2 ay içerisinde, söz konusu şirketlerden faaliyetlerine devam etmek isteyenlerin münfesih olma nedenlerini ortadan kaldıran işlemlerini yaparak ispat edici belgelerini müdürlüğe iletmeleri veya tasfiye memurunu bildirmeleri istenecektir. Söz konusu tebligat kapsamında bu bildirimi ve işlemleri yapmayan şirketlerin 2 ayın sonunda ticaret sicili kayıtlarından unvanlarının silineceği ve şirkete ait mal varlığının unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazine’ye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu bildirilecektir.” dedi.

167 BİN ŞİRKET SİCİLDEN SİLİNDİ

Öte yandan, Türk Ticaret Kanunu’nun geçici yedinci maddesi kapsamında bu kanunun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2012 tarihinden 14 Şubat 2014’e kadar 216 bin 348 münfesih ve faaliyeti sona ermiş şirkete tebligat yapıldı. Bunlardan 167 bin 749 şirketin ticaret sicilinden kayıtları silindi. İhtara cevap vermedikleri için kayıtları silinen bu şirketlerin 24 bin 328’i anonim, 121 bin 387’si limited, 22 bin 34’ü kooperatif. Yine ihtar gönderilen 48 bin 340 şirketin kayıtları, ihtara cevap vermemeleri halinde verilen sürenin sonunda silinecek. Bunlardan süresi içerisinde ihtara cevap veren şirketlerin tasfiyelerine başlanacağı duyuruldu. İhtar gönderilen 64 anonim, 161 limited ve 34 kooperatif şirketinin ayrıca tasfiyelerine başlandı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.