7 soruda vizesiz Avrupa

7 soruda vizesiz Avrupa

Vize muafiyeti, Türkiye’nin AB'den en önemli beklentileri arasında geliyordu.

Dün ilk somut adım atıldı. Peki komisyonun kararı yeterli mi? Vizesiz Avrupa takvimi ne zaman işlemeye başlayacak? Konuyu 7 soruda derledik.1. Vize muafiyeti için istenen 72 kriterden 67'si yerine getirildi. Peki eksikkalan beş kriter hangileri?

Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterlerden biri yolsuzlukla mücadele ile ilgili.Türkiye'nin Yolsuzluğa Karşı Avrupa Ülkeler Grubu Konseyi'nin (GRECO) tavsiyeleriile uyumlu yasal düzenlemeler yapması gerekiyor. Kişisel Verilerin KorunmasıKanunu'nda da değişiklikler yapılarak AB standartları ile uyumlu hale getirilmesi deyerine getirilmesi gereken ikinci bir kriter. Üçüncü olarak Terörle MücadeleKanunu'nun da AB müktesabatına göre değiştirilmesi ve yeni bir terör tanımınınyapılması gerekiyor. Bu şekilde basın, ifade ve toplanma gibi temel özgürlükleringaranti altına alınması amaçlanıyor. Ayrıca AB'nin emniyet teşkilatı EUROPOL'leyapılan Operasyonel İşbirliği Anlaşması'nın uygulamaya konulması gerekiyor. Ve sonolarak da suçluların iadesi konusunda AB üyesi ülkelerle hukuki alanda işbirliğininsağlanması gerekli. Bu kriterler Geri Kabul Anlaşması'nın haziran ayında uygulanmayabaşlanması ve biyometrik pasaportların kullanımını da kapsıyor.

2. Vizelerin kaldırılması için AB Komisyonu'nun kararı yeterli mi?

Hayır. AB Komisyonu'nun görüşü, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na tavsiyeniteliği taşıyor. Komisyon'un kararının AB İçişleri Bakanlığı Konseyi'nde nitelikliçoğunluğun oyları ile kabul edilmesi gerekiyor.  Konsey'in ne zaman toplanacağı henüzbelli değil. Kararın Konsey'den tartışmalı da olsa geçeceği tahmin ediliyor. ÇünküAvusturya'nın yanı sıra bir çok Doğu Avrupa ülkesi vize serbestisine karşı. Konsey'inyanı sıra vize muafiyeti Avrupa Parlamentosu'nun da onayına sunulacak. AvrupaParlamentosu'nda tartışmalar yaşanacağı, ancak büyük grupların desteği sayesindegeçeceği tahmin ediliyor. AP'den onay için salt çoğunluk gerekli. AP'nin oturumtakvimine göre oylamanın 22 -23 Haziran tarihlerinde yapılması olası. Kararın üyeülkelerin ulusal parlamentolarından geçmesine ise gerek yok.

2. Türk vatandaşları için vize muafiyeti planlandığı gibi haziran sonundagerçekten kalkacak mı?

Vize muafiyetinin kaldırılması kararının büyük olasılıkla haziran ayı sonunda alınacağıtahmin ediliyor. Karar onaylanırsa 1 Temmuz'dan itibaren vizesiz seyahat için teknikbir sorun kalmayacak, yeni biyometrik pasaportlara sahip olunması durumunda.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 1 Haziran'dan itibaren yeni pasaportlarındağıtımına başlayacaklarını açıkladı. Şu anda yürürlükte olan pasaportlarla vizesizseyahat edilemeyecek. Sadece parmak izinin kayıtlı olduğu çipli pasaportlara sahipolanlar Avrupa ülkelerine seyahat edebilecek.

3. Çipli pasaportların önemi nedir?

Avrupa Birliği bu şekilde sahte pasaportla giriş-çıkış yapmak isteyenleri kontrol altındatutmayı amaçlıyor. Biyometrik pasaportlarda parmak izinin de bulunması nedeniylesahte pasaport üretmenin zorlaşacağı tahmin ediliyor. AB'de Schengen Bölgesi'ne giriş- çıkış sistemlerinin güçlendirilmesi ve biyometrik pasaportlar sayesinde seyahatedenler çok sıkı bir şekilde kayıt altına alınacak.

5. Vize serbestisi ile Türk vatandaşları bütün Avrupa ülkelerine seyahatedebilecek mi?

Hayır. İngiltere ve İrlanda dışındaki AB ülkelerine seyahat edebilecek. SchengenBölgesi ülkelerinin yanı sıra henüz Schengen'e dahil olmayan Bulgaristan, Hırvatistan,Kıbrıs ve Romanya'ya da seyahat edebilecek. Bunun yanı sıra AB üyesi olmayıp daSchengen'de yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda'ya da Türk vatandaşları girişyapabilecek. Buna karşın Türkiye de aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 11 AB üyesineyönelik uyguladığı vize zorunluluğunu kaldırdı. Kıbrıslı Rumlar da Türkiye'ye seyahatedebilecek.

6. Vize muafiyetinin kapsamı nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hususi, ticari, turistik ya da ziyaret amacıyla İngiltereve İrlanda dışındaki AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve 90 gün süreyle buülkelerde bulunabilecek. Ancak bu vizesiz seyahat edilmesi AB ülkelerindeçalışılabileceği anlamına gelmiyor.

7. Eğer Avrupalıların korktuğu gibi Türkiye'den Avrupa'ya kitlesel bir göçolursa ne olur?

Böyle bir durumda Avrupa Birliği'nin fren mekanizması devreye girecek. Komisyon'untavsiye kararında AB'nin vize serbestisini askıya alma mekanizmasının güçlendirileceğivurgulanmıştı. Bu durumda da AB'nin vize muafiyetinin dondurulması mümkünolabilecek. Yürürlükte olan düzenleme, askı mekanizması devreye konulmadandurumun önce altı ay gözlemlemesi ve daha sonra Komisyon'dan bir değerlendirmeistemesini öngörüyor. Ancak askı mekanizmasının güçlendirilmesi durumunda ise üyeülkeler tek taraflı olarak karar alabilecek.

© Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.