7 milyon vatandaşa af geliyor

7 milyon vatandaşa af geliyor

Milyonlar torba yasa tasarısına kilitlendi. 4C'lilerin kadrosunun yanında 3 milyon Bağ-Kur'luya prim, 4 milyon vatandaşa da GSS borcu affı geliyor

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği torba yasa tasarısı için geri sayım başladı. Bu ay Meclis'te ele alınması beklenen tasarıda, 4C'lilere, Bağ-Kur ve GSS borçlularına da müjde var. Sayıları 23 bin dolaylarında olan 4C'lileri ilgilendiren kadro çalışmasında sona gelindi. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da görüşülen sorunun çözümü için değişik formüller üzerinde duruluyor. Öncelikle bu çalışanların statüleriyle ilgili değişiklik ele alınacak. Bu ay içerisinde TBMM'ye sunulması beklenen çalışmada, söz konusu statüdeki çalışanlara kadro müjdesinin de yer aldığı ifade ediliyor. Bunun yanında geçtiğimiz aylarda Kamu Personel Danışma Kurulu'nda mutabakata varılan birçok konu da torba yasaya eklenecek.

FAİZLER SİLİNECEK

Üzerinde çalışılan ve torba tasarıya eklenmesi planlanan bir düzenlemeye göre de yaklaşık 4 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna af gelecek. Faizin silinip kalan miktarlar için yapılandırma yoluna gidilebileceği konuşuluyor. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren GSS ile 18 yaşını dolduran, öğrenci olmayan ve sosyal güvence kapsamına girmeyen herkese, gelir durumuna göre prim ödeyerek, sağlık hizmetinden yararlanma şartı getirilmişti. Yaklaşık 4 milyon kişinin GSS borcu olduğu ifade ediliyor.

36 AY TAKSİT İMKANI GELİYOR

Tasarı ile 3 milyona yakın Bağ- Kur'lunun da af kapsamına alınması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre; yeni düzenleme ile Bağ-Kur'a 24 aydan çok prim borcu olanlar, ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50'si silinerek 36 taksitle borcu ödeme imkanına sahip olacak.

BAĞ-KUR'LU DA DOĞUM BORÇLANMASI YAPACAK

Torba tasarıya eklenmesi planlanan doğum teşviği paketiyle doğum borçlanması düzenlemesinde değişikliğe gidiliyor. Mevcut durumda, sadece SSK'lı kadınlar, SSK çalışması başladıktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor ve en çok 2 doğum için 1440 günlük süre kazanabiliyor. Torba kanunda yapılacak düzenleme ile doğum borçlanması sayısı 3 çocuğa çıkarılacak. Sigortalı olmadan önce yapılan doğumlar da borçlanılabilecek. Bağ-Kur'lu kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek.

Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.