'7 milyar insan için 7 milyar fidanı dikmiş olacağız.'

'7 milyar insan için 7 milyar fidanı dikmiş olacağız.'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Türkiye'de 2023 yılına kadar, dünyadaki 7 milyar insan için 7 milyar fidanı dikmiş olacağız.' açıklamasında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda şöyle bir müjde vereceğiz. 'Türkiye'de 2023 yılına kadar, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız güne kadar, dünyadaki 7 milyar insan için 7 milyar fidanı dikmiş olacağız.' Bu gerçekten dünyada büyük yankı uyandıracak. Her ülke böyle bir çalışma yapsa dünya zaten çölleşmeden kurtulur" dedi.

Eroğlu, 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'na ilişkin çalışmaları, AA muhabirine değerlendirdi.

BM'nin, Türkiye'nin çölleşme, erozyon gibi alanlarda yaptığı başarılı çalışmaları göz önüne alarak konferansın burada yapılmasına karar verdiğini belirten Eroğlu, konferansın Ankara'da yapılmasını, protokolün buradan dünyaya tanıtılması açısından önemsediklerine işaret etti. 

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik imzalanan uluslararası protokolün Japonya'nın Kyoto kentinde yapıldığı için "Kyoto Protokolü" olarak anıldığını aktaran Bakan Eroğlu, "Protokolü Ankara'da imzalayarak, Ankara Protokolü'nü de dünyaya tanıtmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin çölleşmeyle mücadelede birçok ülkeye destek verdiğini vurgulayan Eroğlu, "Çölleşmeyle mücadelede Afrika'ya, Orta Asya'ya, Balkanlara, Kafkaslara da büyük destek veriyoruz. Ağaçlandırma, erozyon konusunda bölgelerden uzmanlar Türkiye'de eğitiliyor. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde, dolayısıyla erozyona ve çölleşmeye maruz kalmış bir ülke, çölleşme, erozyon riski çok fazla. Erozyonla mücadele başlattık" diye konuştu.

"Türkiye ağaçlandırmada rekor kırdı"

Türkiye'nin ağaçlandırmada rekor kırdığını aktaran Bakan Eroğlu, eskiden Orman Teşkilatı'nın sadece ormanlık alanda, yangınla mücadelede, ağaçların endüstriyel ağaç üretimi gibi konularda faaliyet gösterdiğini, Türkiye'nin yüzde 27'sine hizmet ettiğini anımsatarak, yaptıkları mevzuat değişikliği ile artık Türkiye'ye hizmet verir hale geldiğini söyledi.

2013 yılında Erozyonla Mücadele Eylem Planı başlattıklarını, 2017 yılına kadar olan hedeflerini ortaya koyduklarını belirten Eroğlu, barajları, dağları, erozyona uğrayan bütün alanları tamamen ağaçlandırdıklarını vurguladı.

Geçmiş yıllarda "Türkiye bir yılda Kıbrıs adası büyüklüğünde toprak kaybediyor" şeklinde değerlendirmelerin yapıldığını hatırlatan Eroğlu, "Bu toprakların oluşması milyonlarca yıl alıyor. Türkiye'de erozyonla taşınan toprak miktarı 1970 yılında yılda 500 milyon tondu, 2014 yılı itibarıyla bu rakam yılda 168 milyon tona geriledi. Bu yeterli mi değil tabiki, daha da azaltmak için büyük gayret içindeyiz" ifadesini kullandı.

"Türkiye çağ atladı, her alanda dünya ülkeleri ile yarışır hale geldi"

Konferansın hem Türkiye'deki faaliyetlerin tanıtımı açısından çok önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, "Çölleşme ile mücadelede 2 yıl dönem başkanlığını yapmış olacağım. Bu Türkiye'nin gücünü göstermesi, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaların dünya tarafından takdir edilmesinin bir işaretidir. Türkiye'de istikrarlı hükümet sayesinde bunlar başarılıyor. Her sahada Türkiye çağ atladı, her alanda dünya ülkeleri ile yarışır hale geldi" dedi.

Konferansa pek çok ülkeden katılım olacağını anımsatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Üst düzey firma temsilcilerinin katılımıyla 20-21 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) konulu bir İş Forumu'nun açılış konuşmasını Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Türkiye'de imkansız denilebilecek bir şey yok, eğer bizi gayret edersek çalışırsak ve zamanla yarışırsak, aynı zamanda ileri teknolojiyi de ülkemize getirirsek Atatürk'ün dediği gibi, muhasır medeniyet seviyesi üzerine ülkemizi taşırız."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.