7 bin aile, evini ‘yüzen balıkçı şehir’e kurdu

7 bin aile, evini ‘yüzen balıkçı şehir’e kurdu

Ningde, Çin’in güneydoğusunda bulunan Fujian eyaletine bağlı bir sahil kenti. Denizle iç içe şehirlerin tümünde olduğu gibi halkın çoğunluğu balıkçılıkla geçimini sağlıyor burada.

Ama kentin diğerlerinden bir farkı var; halkın tamamı deniz üzerinde yaşıyor. Bu yüzden Ningde’ye ‘yüzen balıkçı şehri’ demek hiç yanlış olmaz. Kendilerini ‘Deniz Çingenesi’ veya ‘Tankalılar’ olarak adlandıran ve modern yaşamı reddeden 7 bin aile, deniz üzerindeki ahşap evlerde hayatlarını sürdürüyor.

‘Deniz Çingeneleri’, 618–907 tarihleri arasında Çin’de hüküm süren ve gemilerde yaşayan Tang Hanedanı halkını hatırlatıyor. Savaştan kaçıp kendi gemilerine sığınan halk, bunu daha sonraları yaşam şekline dönüştürmüş. Suda dolanan bu kabilenin üyeleri, yürümeden önce yüzmeyi öğreniyor. Hayatlarının tamamını açık denizlerdeki küçük bir teknede ya da ahşap barakalarda geçiren deniz çingenelerinin tek geçim ve beslenme kaynakları ise balık. Yakın zamana kadar karada ev yapmalarına ve evlenmelerine bile izin verilmeyen deniz çingeneleri, düğün ve cenaze törenlerini bile teknelerinde yapmışlar. Son zamanlarda kıyı boyunca ev yapmalarına izin verilse de onların geleneklerini terk etmeye hiç niyetleri yok…

Zaman