62 bin Suriyeli Türkiye’de eğitime görüyor

62 bin Suriyeli Türkiye’de eğitime görüyor

62 bin Suriyeli çocuk Türkiye'nin kendilerine özel açtığı okullarda eğitimlerini sürdürüyor.

Şehirlerde yaşayan çocuklar 'Suriyeli misafirler bilgi ve eğitim merkezi'nde öğrenimlerine devam ederken, kampta kalanlar için ayrı okullar açıldı

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan kayıtlı Suriyelilerin sayısı 800 bine yaklaşıyor. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yarısına yakını ise çocuklardan oluşuyor.

Türkiye, Suriyeli çocukların hayatlarına değişimden etkilenmeden sürdürebilmeleri adına çalışmalarına devam ediyor. Bu imkânların başında ise eğitim geliyor. Suriye sınırına yakın kentlerde yaşayan Suriyeliler için “Suriyeli misafirler bilgi ve eğitim merkezleri” açıldı. Kamplarda kalmak zorunda kalan çocuklar da kamp içerisindeki okullarda eğitimlerini sürdürüyor.

62 bin 487 Suriyeli öğrenci Türkiye'de eğitimlerini sürdürebiliyor. 6 binin üzerinde çocuk okul öncesi eğitimlerine devam ederken, 31 bine yakın ilkokul öğrencisi de Türkiye'de benzer bir müfredatla okuyabiliyor. Türkiye'deki Suriyeli çocukların 17 bini ortaokula, yaklaşık 8 biniyse liseye gidiyor.

Suriyeli çocukların eğitimleri tamamen uluslararası kuruluşlar ve Türkiye tarafından karşılanıyor. Suriye'de kullanılan ders kitapları Türkiye'de çoğaltılarak çocuklara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

ŞANLIURFA’DA 750 SURİYELİYE EĞİTİM İMKANI

Şanlıurfa'da Suriye'den kaçarak gelen çocuklar için açılmış bilgi ve eğitim merkezi bulunuyor. İl genelinde Türkiye'nin Suriyeliler için açmış olduğu tek okul, geçen senenin Temmuz ayında eğitim hayatına 550 öğrenci ile hizmet vermeye başladı.
Şanlıurfa’da kentte kalan çocuklar için bir tane okul mevcut. Suriyeli misafirler için bilgi ve eğitim merkezinin kayıtlı 1182 öğrencisi bulunuyor. Ancak, bunların sadece 750'si eğitime devam ediyor.

6 dersliğin ve 7 konteyner derslik de eğitimine devam eden 290 birinci sınıf öğrencisi, 160 ikinci sınıf öğrencisi, 130 üçüncü sınıf öğrencisi ve 170 dördüncü sınıf öğrencisi bulunuyor. Okula kayıt olan öğrencilere okul forması, kırtasiye malzemeleri ve ders kitapları temin ediliyor. Öğrencilerin okula ulaşımı dünya göç örgütü tarafından finanse edilen servislerle sağlanıyor.

Okulda 3 'ü Türk olmak üzere 21 öğretmen bulunuyor. 18 Arap kökenli öğretmen sınıf derslerini verirken Türk öğretmenler çocukların Türkçe derslerini öğretiyor. Okulun Müdürü Süleyman Köleoğlu eğitime başlarken belgeleri olmayan öğrenciler için ailelerin beyanını esas aldığını ifade etti.

Köleoğlu, çocukların Suriye'de okudukları okulda ne kadar başarılı olduğunu bilmedikleri için, eğitime yaklaşık 4 aylık bir tamamlayıcı eğitim verildiğini söyledi. Köleoğlu, “15 Temmuz’da eğitime başladık. 15 Temmuz’la 25 Eylül arasında tamamlayıcı eğitim dediğimiz yani öğrencilerin eski okudukları yarıda bıraktıkları sınıfları tamamladıktan sonra 1. dönemimize başladık” diye konuştu.

OKUMAK İSTEYENE ENGEL YOK

Çocuklar eğitimlerine devam ederken velileriyle sürekli iletişim halinde olduklarına dikkat çeken Köleoğlu şöyle devam etti: “Burada öğrenci kayıt yaptırdıktan sonraki kısmında özellikle o tamamlayıcı eğitimde bir üst sınıfa geçenler oldu. Devam edenler oldu. Yani 2. sınıftaysa 2. sınıfa devam edenler oldu. Ama bir üst sınıfa da geçenler oldu. Bu noktada da yine veliyle beraber görüşerek öğrenciyle görüşerek ortak kararla bir üst sınıfa geçirmiş olduk öğrenciyi.”

Çocukların tüm ihtiyaçlarının karşılandığı okulda en büyük sorunun denklik olduğunu kaydeden Köleoğlu, bu çerçeve öğrencilere sadece karne verilebildiğini söyledi. Köleoğlu, “Biz öğrencilerimizin birinci sınıfı başarıyla tamamlamıştır diye bir belge düzenliyoruz. Buradan da diğer okullara gittiklerinde irtibat halindeyiz. Öğrencileri alıyorlar orada.”

Şanlıurfa Suriyeli çocukların bilgi ve eğitim merkezi sadece 1-4. sınıf arası eğitim alabildiğini kaydeden Köleoğlu, eğitime devam etmek isteyen öğrencilerin ise Türk okullarına da gidebildiğini söyledi. Köleoğlu, “Öğrenciye okulda bir mülakat yapılıyor öğretmenler tarafından. Öğrenci Türk okuluna devam edebilir onayını alırsa kuruldan da geçerse Türk okullarında da devam eden öğrenci var. Ama bu çok az” ifadelerini kullandı.

KONTEYNER KENTTE 4 BİN 400 ÖĞRENCİYE EĞİTİM

Harran Konteyner kenti içerisinde kalan Suriyeli çocuklar da eğitimlerine burada devam ediyor. Konteyner kentin içerisinde ilkokuldan liseye kadar eğitim veren okullar bulunuyor.

Okulların içerisinde görev yapan öğretmenler de öğrenciler gibi Suriyeli. Harran Kaymakamı Muhammed Selami Yazıcı, okulun içerisinde 210 öğretmenin 4 bin 400 öğrenciye eğitim verdiğini ifade etti.

Yazıcı, şunları söyledi: “Şu anda okullarımızda 4400 civarında Suriyeli öğrenci kendi müfredatlarıyla eğitim alıyor. Ve burada 210 civarında Suriyeli öğretmen gönüllü olarak kendi okullarında ya da kendi müfredatlarına göre eğitim veriyor. Bu öğretmenler burada kalan öğretmenler. Aynı zamanda okullarda çalışıyorlar. Ve bunların başında yine bizim kendi idarecilerimiz mevcut.”
Harran Konteyner kenti içerisinde en çok anaokulu yaşındaki çocuklar eğitim görüyor. En az eğitim gören ise 12. Sınıf öğrencileri. Bu çerçevede toplam 4511 öğrenci Harran'da eğitimlerine devam etme imkânı buluyor.

Harran konteyner kentinde eğitime devam eden öğrenci sayısı

Anaokulu: 673
Birinci sınıf: 707
İkinci sınıf: 584
Üçüncü sınıf: 355
Dördüncü sınıf: 464
Beşinci sınıf: 450
Altıncı sınıf: 286
Yedinci sınıf: 303
Sekizinci sınıf: 183
Dokuzuncu sınıf: 177
Onuncu sınıf: 159
Onbirinci sınıf: 66
Onikinci sınıf: 78

ENGELLİ SINIFI DA VAR

Harran konteyner kenti içerisindeki okulda bir de engelli sınıfı bulunuyor. Bu çerçevede öğrenciler engellerinin seviyesine göre üçe az, orta engelli ve ileri derecede engelli olarak üç ayrı sınıfa ayrılıyor.

Konteyner kent içerisinde eğitim gören sadece 26 engelli çocuk bulunuyor. Burada eğitim veren Suriyeli bir öğretmen yaptıkları çalışmaları şu şekilde özetledi: "Suriye’nin İdlib kentinden geliyorum. Buraya geleli 1 seneden fazla oluyor. Burada çocukların hem ruhsal hem de fiziksel sorunlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Elhamdülillah bunun da faydasını görmeye başladık. Bazı vakalarda gelişme gördük. Bazı özel durumu olan çocuklar oluyor. Onlar için de burada çalışmalar yürüten özel yardımcılar var."

GAZİANTEP’TE 1300 ÇOCUĞA EĞİTİM

Gaziantep'te Suriyeli çocuklara eğitim ve öğretim imkânı sunan birçok okul bulunuyor.

Bunlardan biri de Sadaka İlköğretim Okulu. İki kampüsü bulunan okulda, her kampüste 650 olmak üzere 1300'ün üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Sadaka İlköğretim Okulu 650 Suriyeli öğrenciyi ağırlıyor. 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar eğitim veren okulda Suriye müfredatı uygulanıyor.

2012 yılında faaliyete geçen okul çalışmalarına 300 Suriyeli öğrenciye kapılarını açarak başladı. Suriye'deki iç savaşın şiddetinin artmasının ardından ek kampüs hizmete sokularak öğrenci sayısı önce 650ye, daha sonra da 1300'e çıktı. Okulda görevli Suriyeli öğretmen sayısı ise 35.

Okulda eğitim veren bir Suriyeli öğretmen, okulu şu şekilde anlattı: "Buraya Halep'ten geldim. Gaziantep'deki sadaka okulunda üçüncü sınıf öğretmenliği yapıyorum. Suriye'de, yani ülkemde altı yıl öğretmenlik yaptım. Gaziantep'te okul açıldığını duyunca da buraya geldim. İki yıldır Türkiye’deyim. Okulda öğrencilere sınıf öğretmenliği yapıyorum. Buraya geldiğimde hiç zorluk çekmedim çünkü okulun müfredatı aynı Suriye müfredatı gibi. Sadece Fransızca yerine Türkçe öğretiliyor. Bir de Suriye’de öğrettiğimiz müfredatta yer alan BAAS milliyetçiliğine ilişkin konular buradaki müfredattan çıkartıldı."

400 SURİYELİ AİLEYE TÜRKÇE DERSİ

Ancak sadece öğrencilere yönelik eğitim verilmiyor. Okul Müdürü Orhan Büyükaslan, Suriyeli çocukların ders saatlerinin ardından 400 yetişkine de Türkçe öğrettiklerini söyledi. Okulun 1 Ekim 2012'de Büyükşehir Belediyesi tarafından açıldığını kaydeden şu anda 1300 öğrenciye eğitim verdiklerini ayrıca 400 aileye de Türkçe öğrettiklerini kaydetti.

Okulda derslerin haricinde öğrencilere yönelik birçok da faaliyet düzenleniyor. Bu çerçevede çocukların savaşın etkilerinden kurtarılması ve Türkiye'ye daha rahat bir şekilde uyum sağlayabilmesi için programlar yürütülüyor.

Orhan Büyükaslan, “Öğrencilerimiz aynı zamanda sosyal faaliyet olarak pikniğe götürüyoruz hayvanat bahçesini gezdiriyoruz. Ebru mozaik derslerimiz var. Spor salonuna götürüyoruz. Tiyatroya götürüyoruz. Gaziantep belediyesine bağlı gezegen evini gezdiriyoruz. Kültürel sanat faaliyetlerini de katkı da bulunuyoruz yani” ifadelerini kullandı.

Okula kayıtlı Suriyeli çocukların tüm ihtiyaçları yine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Öğrenciler evlerinden servisle alınıp, okul sonrası yine servisle eve bırakılıyor.

Kuzey Haber ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.