600 milyon TL 545 saniyede küle döndü

600 milyon TL 545 saniyede küle döndü

Rusya'nın 600 milyon liraya mal ettiği haberleşme uydusu Express-AM4R'ı taşıyan Proton-M tipi füze, Baykonur üssünden fırlatıldıktan 545 saniye sonra düştü.

Rusya'nın şimdiye kadarki en güçlü haberleşme uydusu olan Express-AM4R'ı taşıyan Proton-M tipi füze, dün gece fırlatıldıktan kısa bir süre sonra düştü. Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden Türkiye saatiyle 00.42'de uzaya fırlatılan ve 200 milyon euroya (yaklaşık 600 milyon lira) mal edilen uydunun, 545 saniye sonra bilinmeyen bir sebepten dolayı düştüğü bildirildi.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roskosmos) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Express- AM4R isimli 5 tonluk uyduyu taşıyan "Proton-M" füzesinde çıkan arıza nedeniyle Çin üzerindeki atmosferin üst katmanlarındayken kontrolden çıktığı belirtildi.

Füzenin neden düştüğünü henüz kesin olarak bilmediklerini ifade eden yetkililer, atmosferin yoğun katlarında yandığını, Express-AM4R uydusunun da roketten ayrılamadığı ve yörüngesine çıkamadığını tahmin ettiklerini söyledi.

TÜRK UYDUSUNU TAŞIMIŞTI

Rusya Federal Uzay Ajansı yöneticisi Oleg Ostapenko ise kaza nedeninin roketinin üçüncü aşama motorlarından birinin otomatik kapanma sisteminde meydana gelen bir arızadan kaynaklandığını düşündüklerini açıkladı.

Devlete ait en güçlü ve donanımlı iletişim uydusu olarak kabul edilen Express-AM4R, ülkenin uzak bölgelerindeki internet sorununu çözmek için tasarlandı ve başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirilmesi durumunda 60 verici kanalla tüm Rusya'ya aynı anda televizyon yayınları yapacaktı.

20 tonluk Proton-M tipi füze, geçen şubatta Türkiye'nin dördüncü Türksat haberleşme uydusunu başarıyla uzaya taşımıştı.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.