6 bin olan engelli memur sayısı 32 bini aştı

6 bin olan engelli memur sayısı 32 bini aştı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engellilerin hayatın içinde görmek istediklerini belirterek 2002 yılında 6 bin olan engelli memur sayısının bugün ise 32 bini aştığı bilgisini verdi.

İsmail serçe'nin haberi:

Bakan Ayşenur İslam, 'Engelli, Kadın, Şehit ve Gazi Yakınlarını İlgilendiren Kanuna ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Korumalı iş yerlerinde ciddi teşvikler yaptıklarını belirten İslam, "Her bir engelli çalışan için 5 yıl süre ile korumalı işyerlerince ödenecek kurumlar vergisi ya da gelir vergisinin belli bir oranına indirim getiriyoruz. Korumalı işyerlerinde çalışacak engellilerin maaşlarının bir kısmı devlet tarafından işverene ödenecek. Kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların, engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması amacıyla Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yaparak kamu kurumlarının düzenleme yapmalarını hükme bağladık. Engelli bakım hizmetlerimiz güçlendirdiklerini belirten İslam; 2002 yılında 2 bin 647 engelli bakım hizmeti almak için sıra beklerken bu uygulamalar ile 2010 yılından sonra bakım için sıra bekleyen engelli kardeşimiz bulunmamaktadır bu bizim için iyi bir başarıdır." açıklamasını yaptı.

Evde bakım aylıklarında yaşanan sorunlar olduğunu bu kanunla onu da çözdüklerine işaret eden İslam, sözlerini, "Çıkış noktamız; 'refahın, hanede paylaşılan bir durum olması'dır. Bakanlığımızın tüm yardım uygulamalarında ve kullanılan sistemlerde buna göre ayarladık ve 'gelir kriterini' hane bazlı olarak hesaplamaya yöneldik. Yeni düzenleme ile şöyle bir durum var. Bir hanede birden fazla engelli vatandaşımız varsa birinciden sonraki engelli kardeşimiz bir gelir kriteri hesaplamasında iki kişi sayılacak dolayısıyla hane geliri daha fazla kişiye yayılmış olarak görüleceğinden daha fazla engellinin yardım alması gibi bir durum ortaya çıkacak." diye sürdürdü.

BELEDİYELERE ENGELLİLER İÇİN TEŞVİK

Bakan İslam, yeni düzenleme ile engellilere bakım hizmeti vermekte olan başta yerel yönetimler olmak üzere Bakanlığı dışındaki kamu kuruluşlarına bu hizmet karşılığında ödeme yapılabilir hale getirdiklerine işaret ederek, "Böylece, yerel yönetimleri de engellilere yönelik bakım merkezleri açmaya teşvik ederek hizmetin yaygınlaşmasını ve bakıma ihtiyacı olan engellilerin ailelerinin bulunduğu şehirlerdeki bakımlarının sağlanmasını kolaylaştırıyoruz." dedi.

Yasal düzenlemelerle, kamuya açık her türlü yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirdiklerini belirten İslam, "İl Müdürlüklerimiz başkanlığında oluşan ve sivil toplum kuruluşlarının da temsil edildiği bir komisyonla erişilebilirliğe ilişkin yükümlülüklerin denetlenmesine yönelik bir mekanizma kurduk. Artık tüm sorumlu kurum ve kuruluşların sorumluluk alanlarının erişilebilirliklerini denetlemeye başlıyoruz." çalışmasını aktardı.

"ŞEHİRLER ARASI TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI, ENGELLİLER İÇİN ERİŞEBİLİR OLACAK"

Bu uygulama için şehirlerarası ulaşımın erişilebilirliğini ilk kez gündeme getirdiğimiz için 2018'e kadar süre koyduklarını ifade eden İslam, "Çünkü 'Bugün dönüşecek' desek o kadar otobüs yok, bu gerçekçi olmaz. Diğer taraftan düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altı aylık süreden sonra üretilen araçların ruhsatında artık erişilebilir olma şartı aranacak." dedi.

İslam, engelli araçlarının ÖTV istisnasının kapsamını genişlettiklerinden de söz ederek, "Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin binmesine uygun olan araçlar ve sedye ile binilmesine uygun tertibat yapılması gereken yüksek tavanlı araçlarda ÖTV’den istisna için öngörülen motor silindir hacmi 1600 cc’den 2800 cc’ye çıkarıldı." bilgisini verdi.

"KURUMDA KALAN ÇOCUKLARA İSTİHDAM SAĞLANACAK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kurumlarda kalan çocukların istihdamına destek olmak, artırmak amacıyla da düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. İslam, "Sosyal hizmet modellerinden reşit oluncaya kadar fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dâhil iki yıldan az olmamak üzere Bakanlığın sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklar, reşit olduğu tarihten sonra merkezi sınav sonuçlarına göre işe yerleştirilecektir.’’ dedi.

Yüksek öğrenimi teşvik amacıyla işe yerleştirmede önceliğin; lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarına verileceğini belirten Ayşenur İslam, ’’Çocukların özel sektörde çalışmaları halinde ise sigorta primlerinin sigortalı ve işveren payı 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile getirilen özel okulların ücretsiz öğrenci okutma kontenjan öncelikle şehit, gazi ve vazife malullerinin ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar için kullanılacaktır." şeklinde konuştu.

"BELEDİYELER KENDİLERİNE AİT YURT VE PANSİYON AÇABİLECEK"

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından; ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı veya ilgili kamu idaresinin görüşü alınarak, vakıf gelirleri veya Fon kaynakları kullanılarak yurt veya pansiyon yapabileceklerini söyleyen İslam, "Bu şekilde, Hazineye ait taşınmazların üzerinde de (Belediyelere tahsis edilenler hariç); adına tahsis yapılan kamu idaresinin talebi üzerine, yurt veya pansiyon yapılabilecektir. Yapılan yurt ve pansiyonlar ihtiyacı olan kamu idarelerine (belediyeler hariç), yapılış amacında kullanılmak amacıyla tahsis edilmek üzere bedelsiz olarak hazineye devredilecektir.’’ diye konuştu.

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARINA DA İSTİHDAM

Konuşmasının sonunda vazife ve harp malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanacaklarını da kaydeden İslam, ’’Ayrıca, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı verilecektir. Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı oluyor." cümlesini sarf etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.