5G İçin Düğmeye Basıldı

5G İçin Düğmeye Basıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), şimdiden bir sonraki adım olan 5G konusunda çalışmalarına başlamış durumda.

Kısa bir süre önce, 1 Nisan tarihinde resmi olarak 4.5G teknolojisine adım attık ve mobil cihazlarımızda kullandığımız internet hızımı eskisinden çok daha iyi bir seviyeye taşımayı başardık.

4.5G teknolojisi şu an için sadece 1 aylık, yani bizler için daha çok yeni. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), şimdiden bir sonraki adım olan 5G konusunda çalışmalarına başlamış durumda.

Webtekno'da yer alan habere göre, geçtiğimiz hafta BTK'nın İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde bir araya gelen yöneticiler, Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu (5GTR) toplantısını düzenledi. Toplantıda ana gündem ise 5G ve 5G'ye geçiş sürecinde atılması gereken adımlar idi.

5G konusunda kamu, üniversiteler ve sektördeki firmaların ortak şekilde çalışması ve gerekli altyapı konusunda Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gibi önemli konulara değinilen toplantıda üniversitelerden ve sektörden isimlerin de görüş ve fikirleri alındı. BTK'nın 5G konusunda bu önemli adımı atmasındaki amaç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan akıllı cihaz sayısı ve hız/kapasite talebi.

Küresel mobil endüstrisi son birkaç senedir 5G teknolojisine ciddi şekilde odaklanmış durumda olduğunu belirten BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, bu teknoloji konusunda önceliklerinin hızı arttırmadan ziyade gecikme süresinin düşürülmek ve bağlantı sağlamlığına odaklanılmak olduğunu da sözlerine ekledi. Zaten 4.5G ile alakalı en büyük sıkıntılardan biri bu. Evet 4.5G'ye geçtik ancak hala ülke genelindeki baz istasyonlarının çok küçük bir miktarı bu teknolojiyi destekliyor. Bu durum da BTK'nın 5G için odaklanacağı sorunları 4.5G'de de yaşamamıza sebep oluyor.

5G ile alakalı bütün çalışmaların ve projelerin bir nevi temelinin atılacağı 5GTR Forumu'nu düzenleyen BTK, birkaç sene içinde somut adımlar atmayı planlamakta. Şu an için 5G teknolojisi konusunda Güney Kore ve Japonya önemli bir yol katetmiş durumda. BTK da başta bu iki ülke olmak üzere 5G konusunda çalışmalar yapan ülkelerin standartlarını belirlemek amacı ile ilk etapta Ar-Ge çalışmalarına önem verecek.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.