540 bin esnafa müjde!

540 bin esnafa müjde!

İlk etapta 540 bin esnafı etkileyecek “iş sağlığı güvenliği” konusunda firmalara 2014 yılında herhangi bir ceza kesilmeyecek.

Özellikle berber, kasap ve kuaför gibi küçük esnafın merakla beklediği açıklama Çalışma Bakanı Faruk Çelik'ten geldi. İş yeri güvenliği testi yaptırmayan ve iş yeri hekimi ile anlaşmayan esnaf, 3 bin 500 lira ceza ödemekten çekiniyordu. Ancak Bakan Çelik, “2014'te herhangi bir ceza kesilmeyecek. Müeyyideler gelecek yıl gündeme gelecek” dedi. İlk etapta 540 bin esnafı etkileyecek “iş sağlığı güvenliği” konusunda firmalara 2014 yılında herhangi bir ceza kesilmeyecek. 2014 yılının geçiş süreci olacağına dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, müeyyidelerin 2015 yılından itibaren gündeme geleceğini bildirdi. Şanlıurfa'da esnaf ve sanatkar oda başkanları ve üyeleri ile bir araya gelen Çelik, esnafın iş sağlığı güvenliğiyle ilgili olarak sıkıntı yaşadığına değinerek şunları söyledi: “Biz iş sağlığı güvenliği yasasını çok önemsiyoruz. Milyonlarca para kazansanız, bir işçi ufak bir ihmalde hayatını kaybederse onun bedelini maddi olarak karşılamak mümkün değil. Bir taraftan üreteceğiz, diğer taraftan sağlıklı ortam içerisinde üretimi gerçekleştireceğiz. 2014 yılını bu yasayı uygulama yılı olarak ilan ediyoruz. Ceza yazma anlayışı yok. İş sağlığı güvenliği bilincini hem işyerleri, hem işçimize oturtmak için 2014 yılı bir rehberlik yılı olacaktır. Onun için siz eksikliklerinizi gidereceksiniz. İş sağlığı güvenliği sistemini yerine oturtmuş olacağız. 2015'ten sonra biraz daha müeyyideler gündeme gelecek. Onun için, 1 yıllık süre önemli bir süre.”

Yasa ile 10-49 kişi arasında tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerine yeni düzenlemelerin geldiğini belirten Çelik, daha az ya da çok sayıda işçi çalıştıran iş yerleri ile ilgili değişen bir şeyin olmadığını ifade etti. Çelik, “10 kişinin altındaki tüm tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışanlarla ilgili ücretler yani iş sağılığı güvenliği ile ilgili ücretler kamu tarafından ödeniyor. Siz 9 kişi çalıştırıyorsanız, bunların iş sağlığı güvenliği giderlerini, biz, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak karşılıyoruz” dedi.

SON FIRSAT

Sermaye artıramayan şirketlere 2 ay süre
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sermayelerini 14 Şubat 2014'e kadar artırmadıkları için münfesih duruma düşen şirketlere son bir fırsat sunduklarını açıkladı. Yazıcı, şirketlere tebligat yapılarak faaliyete devam etmek isteyip istemediğinin sorulacağını ve durumunu gözden geçirmesi için ek süre tanıdıklarını söyledi.  Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre semayelerini anonim şirketler için 50 bin TL ve limited şirketler için ise 10 bin TL olarak belirlenen asgari sermaye tutarına 14 Şubat 2104 akşamına kadar yükseltmeyen şirketler münfesih duruma düştü. Kanununun anonim ve limited şirketler için öngörülen asgari sermaye tutarları limited şirketler için 5 bin TL, anonim şirketler için ise 50 bin TL'ye yükseltildi.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.