526 yıldır Kur’an eğitimi veriliyor

526 yıldır Kur’an eğitimi veriliyor

Kur’an kurslarında yeterli seviyede hafızlık eğitimi alan öğrencilerin sınava tabi tutulup seçildiği ve kadim usulde hafızlık yapılan medresede, 526 yıldır kesintisiz Kur’an-ı Kerim eğitimi veriliyor.

İl Müftüsü İpek, bu geleneğin uzun yıllar süreceğini belirterek, kursun Amasya için yüzakı olduğunu kaydetti
 
Sultan II. Bayezid’in kapı ağası Hüseyin Ağa tarafından yaptırılan Ön Asya ve Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan mimarisiyle de dikkat çeken Büyük Ağa Medresesi, günümüzde Kur’an kursu olarak hizmet veriyor. Bu tarihi yapı, kent merkezindeki Şamlar Mahallesi’nde Beyazıd Camii’nin karşısında yer alıyor.
 
ÖĞRENCİLER SINAVLA SEÇİLİYOR
 
1488 yılında hadis evi olarak yapılan Büyük Ağa Medresesi’nin Amasya’nın en önemli simgelerinden biri olduğunu vurgulayan İl Müftüsü İsmail İpek, hafızlık için yeterli eğitimi alan öğrencilerin belli bir sınava tabi tutulduktan sonra Büyük Ağa Kur’an Kursu’na alındığını ve burada kadim usulde hafızlık yaptıklarını söyledi.
 
1980’DEN BU YANA 1500 HAFIZ
 
Tarihi yapıda biri mescid olarak kullanılan 20 odanın bulunduğunu, bu odalarda öğrencilerin eğitim aldığını ifade eden İpek, “Sosyal faaliyetlerin yanında tek uğraşları hafızlık oluyor. İki yılda tam olarak hafızlığı tamamlayanlar var. Geçen yıl 40 öğrencimizi yetiştirdik. 1980 yılından bu yana da yaklaşık bin 500 öğrencimiz hafızlık icazeti aldı” dedi.
 
‘BU KURS AMASYA İÇİN YÜZAKI’
 
Yetiştirdikleri hafızlar içinde dünya birincisi olanların bulunduğunu belirten İpek, şunları söyledi: “Buradaki gelenek uzun yıllar daha devam edecek. Bu Kur’an kursu Amasya için bir yüzakıdır. Bu tarihi binada yapılışından günümüze 526 yıldır kesintisiz Kur’an eğitimi verilmekte. Ecdadın hatırası en güzel şekilde burada korunmakta.”
 
Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.