505 bin kişi bunu sorguladı

505 bin kişi bunu sorguladı

BTK Başkanı Tayfun Acarer, 31 Ocak 2015 tarihi itibariyle 505 bin 335 kişinin sisteme girerek milyon 276 kez baz istasyonu ölçüm değeri sorgulaması yaptığını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonu ölçüm değerlerinin e-Devlet üzerinden sorgulanabildiğini belirterek, "31 Ocak 2015 tarihi itibariyle 505 bin 335 kişi sisteme girerek, 1 milyon 276 kez baz istasyonu ölçüm değeri sorgulaması yaptı" dedi.

Acarer,  GSM operatörlerinin BTK'dan izin alarak baz istasyonlarının kurulumunu yaptığını hatırlattı. Baz istasyonlarının izinsiz kurulduğuna ilişkin kamuoyunda yanlış bir algı olduğuna işaret eden Acarer, "Bu konuda medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmıyor. Baz istasyonları konusunda BTK olarak çok hassas davranıyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Lütfi Elvan da bu konuya özel önem veriyor" diye konuştu.

Türkiye'de kurulan baz istasyonlarına BTK Bölge Müdürlüklerince güvenlik sertifikası düzenlendiğini anlatan Acarer, sertifika düzenlenen baz istasyonlarının elektromanyetik alan ölçümlerinin de BTK tarafından yetkilendirilen ölçüm yetki belgeli kuruluşlar ve BTK personelince gerçekleştirildiğini kaydetti.

- Ölçüm değerleri internette

Acarer, kamuoyunu baz istasyonlarının ölçüm değerleri ve uluslararası kuruluşlarca belirlenen limit değerler hakkında bilgilendirmek ve baz istasyonlarının izinsiz kurulduğu yönündeki yanlış bilgilenmeden kaynaklanan algıları gidermek amacıyla tüm baz istasyonlarına ait ölçüm değerlerinin kamuoyunun erişimine açıldığını vurguladı.

Baz istasyonu ölçüm değerlerinin 4 Kasım 2013'ten itibaren e-Devlet üzerinden sorgulanabildiğini ifade eden Acarer, şunları kaydetti:

"e-Devlet sistemine şifreyle girildiğinde, ekrana otomatik olarak gelen haritada, hizmeti kullanan kullanıcının e-Devlet sitesinde kayıtlı adresi otomatik olarak görülmektedir. Bu hizmeti kullanan isterse harita üzerinden başka noktalara ait ölçüm değerlerini de görebilmektedir.

Söz konusu ölçüm değerinin Türkiye'deki ve uluslararası kuruluşlarca kabul edilen limit değerlerle karşılaştırması da yine aynı ekran üzerinde grafik şeklinde görülebilmektedir. Bununla birlikte seçilen noktaya en yakın baz istasyonunun seçilen noktaya uzaklığı, güvenlik mesafesi bilgileri de verilmektedir. Bu sistem seçilen noktanın yaklaşık bin 80 metre etrafındaki baz istasyonlarını taramakta, seçilen nokta için bu mesafede herhangi bir baz istasyonu yok ise ekrana 'seçtiğiniz alana yakın baz istasyonu bulunamadı' diye mesaj gelmektedir.

Sorgulamanın başladığı günden 31 Ocak 2015 tarihine kadar 505 bin 335 kişi sisteme girerek 1 milyon 276 bin 240 sorgulama gerçekleştirmiştir."

Acarer, baz istasyonu ölçüm değerlerinin "https://www.turkiye.gov.tr/baz-istasyonlari" internet adresinden e-Devlet şifresiyle girilerek sorgulanabileceğini bildirdi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.