500 milyon yemekten çatlayacak 800 milyon açlıktan ölecek!

500 milyon yemekten çatlayacak 800 milyon açlıktan ölecek!

Gıda ve Tarım Bakanı Çelik, "günümüzde bir yanda 500 milyon insan obez iken, 800 milyon insan aç" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya  Bölgesel Konferansı Antalya’da başladı.

Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, FAO'nun 30. Avrupa Bölgesel Konferansının bölgede ve dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal çalkantıların yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

1960'lı yıllarda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 35'i açlık çekerken, bugün bu oranın yüzde 11'lere gerilediğini ifade eden Çelik, oran olarak bakıldığında önemli bir ilerleme sağlandığını fakat bir yanda 500 milyon insan obez iken 800 milyon insanın ise açlıkla mücadele ettiğine dikkati çekti.

Dünyada en zengin 62 kişinin servetinin dünya nüfusunun yarısı olan yaklaşık 3,5 milyar insanın servetiyle eşit olduğuna dikkati çeken Çelik, dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, bunun yanında 27'si Afrika'da olmak üzere 34 ülkenin, halkını besleyecek yeterli gıdaya sahip olmadığını dile getirdi.

Bakan Çelik, "Böylesine tezatların yaşandığı bir dünya hiç kimse için güvenli bir dünya değildir. 1996 yılında Roma'da yapılan Dünya Gıda Zirvesinde açlık çeken insan sayısının 2015'e kadar yarıya indirilmesi hedef olarak konulmuştu. Bu konuda biraz ilerleme sağlanmasına rağmen ne yazık ki hedef tutturulamamıştır." diye konuştu.

Söz konusu toplantıda 2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması hedefinin konulduğunu anımsatan Çelik, ana misyonu açlık ve yoksullukla mücadele olan FAO gibi uluslararası kuruluşlara bu hedefe ulaşmak için önemli görevler düştüğünü ifade etti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.