500 milyon dolara yerli otonun testi Bursa'da

500 milyon dolara yerli otonun testi Bursa'da

BMC ihalesinin ardından gözler bir kez daha yerli otomobilde...

TSE'nin yeni yatırımı bu konuda ciddi bir açığı kapatacak. Dünyanın en büyük 5-6 merkezinden biri Bursa'da kuruluyor. Yerli otonun testleri de burada yapılacak.
 
TÜRK Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye'nin yerli oto'suna hazırlık için kolları sıvadı. TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı ve Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, "Ülke olarak otomobil testlerinde yetersiziz. Şimdi 500 milyon dolarlık bir otomotiv test merkezi yatırımına başlıyoruz" dedi. Bursa-Yenişehir civarına yapılacak merkezde çarpışma dahil her türlü testin yapılabileceğini belirten Hüsrev, "Dünyada bu kapasitede 5-6 tane tesis var. Bizimki kademeli devreye girecek ve 2016'da tamamen hizmete açılacak' diye konuştu.

REKABET ÇOK ÖNEMLİ

TSE'nin yeni yatırımlarından birinin de Yangın ve Akustik İzolasyon Laboratuvarı olduğunu söyleyen Hüsrev, "Pendik'te 80 milyon dolarlık laboratuvar yatırımı yaptık" dedi. Laboratuvarı açtıktan sonra piyasa koşullarının da değiştiğine dikkat çeken Hüsrev, "Fiyatlarımız şeffaf. İnternet sitemizde 10 bin euro diye yazıyor. Önceden bu testi 20 bin euroya yapanlar, biz 10 bin deyince hemen 9 bin euroya çektiler. Bizse fiyat rekabeti için Bakanlar Kurulu'ndan izin almak zorundayız. Artık küresel ticaretin en önemli tarafı üçüncü taraf oldu. 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yollarından biri de 'güçlü standart'tan geçer. Ya standardı koyacağız ya standarda uyacağız" diye devam etti.

ORTADOĞU'YA TALİBİZ

Türk standartlarını kabul ettirmekte Batı için geç kalındığını ancak Ortadoğu, Balkanlar ve İslam coğrafyası için hâlâ şansımız olduğunu ifade eden Mehmet Hüsrev, 'Balkanlar'da, Ortadoğu'da çözüm ortaklıkları yaptık. Ayrıca Çek Cumhuriyeti, Yemen gibi araç kontrol merkezlerinde araç muayenelerini de yapmaya talibiz. Bu hizmetleri biz alırsak, Türkiye'deki kaybımızı burada telafi edebiliriz" ifadelerini kullandı.

PAZAR PAYI HEDEFİ YÜZDE 90

TSE Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev'in verdiği bilgilere göre dünyadaki uygunluk değerlendirme pazarı 300 milyar dolar civarında. Türkiye'de de 2 milyar dolarlık bir pazar var. TSE'nin bütçesinin ise 200 milyon dolar olduğunu ifade eden Hüsrev, pazarın geri kalanının ise yabancı firmaların elinde olduğunu söyledi. Hüsrev bunun nedenini de şöyle açıkladı: "Ülke olarak daha önce olayın ekonomik boyutuyla değil, polisiye kısmıyla ilgileniyorduk. Ama şimdi ciddi bir kabuk değişimine şahit oluyoruz. Hedefimiz orta vadede ulusal pazardaki payı yüzde 10'dan 90'a çekmek. Uluslararası arenadan milyar dolarlar seviyesinde pay almak…'

HATALI ÜRÜNLERDE MUHATAP TSE OLACAK

Bundan sonra TSEnin TSE'li ürünlerin garantörü olacağına dikkat çeken Hüsrev, "Bu konuda önemli bir çalışma içerisindeyiz. Henüz sonuçlanmadı ama tüketici TSE amblemli bir ürün aldığında eğer ürün problemliyse, o ürünün parasını veya kendisini tüketiciye kendimiz teslim edeceğiz. Tüketicinin muhatabı biz olacağız, firma değil. Bir nevi katalizör görevi göreceğiz" diye konuştu.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.