5 milyon Iraklı çaresiz

5 milyon Iraklı çaresiz

IŞİD örgütünün yol açtığı terör dalgası, Irak'ta hem siyasi hem de sosyal dengeleri alt üst etti.

BM'nin son raporuna göre, çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle 1.8 milyon kişi evlerini terk etti. Yaklaşan kış öncesi insani yardıma muhtaç Iraklı sayısı 5.2 milyonu buldu.
 
Irak ve Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) neden olduğu terör, ABD öncülüğünde operasyonları beraberinde getirirken, arkasında da büyük bir göç dalgası bırakıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) son raporuna göre, Irak'ta ocak ayından bu yana insani yardıma muhtaç insan sayısı 5.2 milyonu buldu, evlerini terk eden insan sayısı ise 1.8 milyonu aştı.
 
TRAJEDİ BÜYÜYEBİLİR
 
Irak İnsani İhtiyaçlar Değerlendirmesi (HNO) adlı raporda yer alan veriler, ülkede şuana dek 1.5 milyon kişiye ulaşıldığını gösteriyor.
 
Devam eden çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle insani yardımının ihtiyaç bölgelerine ulaştırılmasında güçlükler yaşandığına vurgu yapılırken, yaklaşan kış nedeniyle trajedinin daha da büyümesinden korkuluyor.
 
BÜROKRATİK ENGEL
 
Gerek insani yardım görevlileri, gerekse de yerel yetkililer, ağır kış koşullarında insanların daha fazla acı çekmesini önlemek için acil yardım çağrısında bulunuyor. Kuzey Irak Kürt Bölgesi 2014 Ocak ayında yerlerinden olan 850 bin Iraklı'ya ev sahipliği yapıyor. Irak hükümetinin çevresinde yer alan bölgelerin dışında yaşayan milyonlarca insanın yardımlara ulaşımı ise oldukça kısıtlı. Raporda, Enbar ve Duhok, gıda güvenliği, sağlık ve barınma gibi sosyal göstergelerde 'korunmasız' vilayetlerin başını çekiyor. Onları, Diyala, Erbil, Kerkük, Musul ve Selahaddin takip ediyor.
 
Yaşanan kriz sebebiyle karışıklıklar başka bölgelere kayabiliyor. Örneğin Tikrit yakınlarındaki El-Alam'a göç eden aile sayısının 7 binden 13 bine yükseldiği biliniyor. Diğer taraftan Musul çevresindeki alanlardan Kürt Bölgesi'ne göçler devam ediyor. Ancak bürokratik ve güvenlik prosedürleri ile getirilen hareket kısıtlamaları göç eden insanları etkiliyor. Bazı bölgelerde ikincil ve üçüncül yer değiştirme de gözleniyor.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.