5 litre mazota bir dekar saman

5 litre mazota bir dekar saman

Türkiye'de, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yaşanan kuraklık, Edirneli buğday üreticisinin yüzünü güldürdü. Edirneli buğday üreticileri besicilerin yem olarak kullandığı buğday sapının 1 dekarını 5 litre mazot karşılığında satıyor.

Edirne'nin merkeze bağlı Demirhanlı Köyü'nde buğday üreticisi Ömer Karabulut, bu yıl bölgelerinde verimin yüksek olduğunu, ürünün kendisinin dışında sapının da para kazandırdığını söyledi. İç Anadolu ve Ege'deki kuraklık nedeniyle buğdayın gelişemediğini ve boyunun kısa kalması nedeniyle bölgedeki besicilerin saman bulmakta zorlandığını anlatan Karabulut, "Hayvan besicileri saman almak için bölgemize geliyor. Geçen yıl dekar başına 6 balya saman alırken bu yıl 11 balya saman alıyoruz. Bu yıl buğdaydan iyi verim aldık. Birde samanını satarak para kazanıyoruz" dedi.
 
'TARLADA SAP HALİNDE SATIYORUZ' 
 
Edirneli üretici Tuncay Aladağ, bölgede yağış olması nedeniyle buğdayın sapının uzun olduğunu, hayvan yemi olarak kullanılan samanın da merkezi haline geldiklerini söyledi. Aladağ, "Eskiden balya olarak satılan samanı bu yıl sap olarak tarlada satıyoruz" dedi. Edirne'ye saman alıcılarının Eskişehir ve İzmir'den geldiğini belirten Aladağ, "Biz buğday üreticileri olarak bu yıl bereketli bir yıl geçiriyoruz. Bereketli geçen yılda buğday fiyatları artacağına sürekli düşüyor. Geçtiğimiz hafta tonunu 850 TL'den verdiğimiz buğday bu hafta 650 TL'ye kadar düştü. Buğday fiyatı düşerken samanın prim yapması üreticinin yüzünü biraz da olsa güldürdü. Bu yıl samanın balyası dekar başına hem daha çok verimli hem de fiyat olarak daha pahalı satıyoruz. Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen alıcılara anlaşmaya göre, dekar başına 5 litre mazot karşılığında samanı tarlada satıyoruz" diye konuştu. 
 
Edirneli buğday üreticileri 18-20 kilo arasında değişen, yaklaşık 6 liraya satılan saman balyasının fiyatının kış aylarında yüzde yüz oranında artacağını tahmin ediyor. Kentin bazı köylerinde biçerdöverciler tarlaları biçme parası almadan saman karşılığında yapıyorlar.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.