5 bin engelliye Gören Göz

5 bin engelliye Gören Göz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görme engelli vatandaşlar için başlattığı Gören Göz kampanyasıyla 7 ilde 5 bin cihaz dağıttı. 2014 yılında 5 bin Gören Göz daha dağıtılacak

Ayfer mallı'nın haberi:
 
Görme engellilerin bağımsız hareket olanağına kavuşarak, sosyal yaşamda daha fazla yer alabilmelerini ve yaşam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla Gören Göz Projesi'ni başlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, projenin pilot aşamasını tamamladı. Bakanlık bu çerçevede İstanbul, Ankara, İzmir, Sivas, Erzincan, Niğde ve Bilecik olmak üzere toplamda 7 ilde 5 bin görme engelliyi Gören Göz'e kavuşturdu.

YENİDEN TASARLANDI

Görme engellilerin kolay ve hızlı bir kullanım ile gitmek istedikleri yerlere sesli komutlar yardımıyla gidebilmesini sağlayan ve yönlendirme sırasında hastanelerin, bankaların, kamu binaları gibi önemli merkezlerin yakınlarında sesli uyarılar veren Gören Göz, pilot uygulama sonrası engellilerden gelen talepler doğrultusunda güncellenip yeniden tasarlandı.

5 BİN GÖREN GÖZ DAHA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gören Göz dağıtımını yakın zamanda tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade ederken 5 bin adet Gören Göz'ün daha engelli vatandaşla buluşturulacağı müjdesini verdi. Bu kapsamda 2014 yılı içerisinde Adıyaman, Antalya, Artvin, Aydın, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Mardin, Şanlıurfa ve Yozgat illeri olmak üzere 19 ilde 5 bin Gören Göz dağıtılacak. Dağıtım için başvuruları almaya başlayan Bakanlık, dağıtımı Bakanlık il müdürlükleri tarafından yapacak.

YÜZDE 70 ENGEL ŞARTI

Gören Göz'e başvuracak adayların 15 ve üzeri yaş grubunda bulunması, Engelli Sağlık Kurulu Raporuna göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %70 ve üzerinde olması, Gören Göz cihazını kullanmaya engel teşkil edecek işitme, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanmayacak derecede ortopedik engeli bulunmaması ve dağıtım yapılacak olan 19 ilde ikamet etmesi veya bu illerdeki üniversitelerde eğitime devam etmesi gerekiyor.

Görme engeli önemli

'Gören Göz' cihazı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, 15 ve üzeri yaş grubunda bulunan, 'Özürlü Sağlık Kurulu Raporu'na göre görme engeline ilişkin tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar başvuruda bulunabilecek. Başvurular değerlendirilirken, görme engellinin birden fazla engelinin olması halinde görme engeline ilişkin oran dikkate alınacak. 'Gören Göz' cihazını kullanmaya engel olacak işitme, zihinsel veya el ve parmaklarını kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunanlar başvuruda bulunamayacak.

Ses ve tuşla yönlendiriyor

Cihaz görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşım araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla hazırlanmış donanım ve yazılımdan oluşuyor. GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendiriyor

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.