5 bin deney yaparak Ev Sera sistemini buldu

5 bin deney yaparak Ev Sera sistemini buldu

'Ev sera' sistemini keşfeden biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir, topraksız sera sistemi için 15 yılda 5 bin deney yaparak; domates, biber, patlıcan, salatalık ve çilek yetiştirmeyi başardı.

Ev sera sistemi ile toprağa göre 10 kat daha fazla verim alındığını dile getiren Özdemir, "1 metrede 60 kilogramdan fazla domates yetiştirebildiğini söyledi.

Geçtiğimiz sene Temmuz ayında iş yerinin önüne kurmuş olduğu ev sera sistemi ile bu sistemin bayiliğini alan Turhan Engin, Türkiye'de ilk ev sera bayisi olarak büyük bir başarıya imza attı. Engin, hafta sonunda sistemin gerçek sahibi olan biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir'i konuk etti. İstanbul'da bir devlet okulunda biyoloji öğretmeni olan Yaşar Özdemir, bu sistem için 15 yıl uğraştığını ve yaklaşık 5 bine yakın deney sonucunda ev sera sistemini bulduğunu açıkladı. Özdemir, "Butik topraksız teknolojik tarım ile 1 metrede 60 kilogramdan fazla domates yetişebiliyor. Topağa göre 10 kat fazla verim verebiliyor. Ayrıca organik ve doğal yollardan ürün yetiştirme imkanı sağlıyor. Ev sera nano teknolojik topraksız butik tarım sistemiyle hobi amaçlı balkona, çatıya, bahçeye, kış bahçesine kurulabiliyor ve profesyonel üreticilerin yetiştirdiği teknik ve sistemlerin hepsi mevcut. Elektriğini güneş veya rüzgardan karşılayabilen süper akıllı butik topraksız teknolojik tarım, seranın yağmur suyunu da toplayıp depolayarak ürünün maliyetlerini oldukça düşürmüş oluyor. Sofranızdaki sebze ve meyveler daha sağlıklı olacak. Tarım zararlılarına karşı da tuzak yöntemi ile mücadele edebilen süper akıllı butik topraksız teknolojik hobi serasının arı ile tozlaşma sağlayarak organik tarım yapma imkanı veriyor. Bitkilerin besin ihtiyaçlarını ise yüzde 100 yerli ve 70 organik mineralden oluşan ev sera bitki şurupları ile besleyerek tam doğallık yakalanmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir, "Topraksız teknolojik tarımda yüzde 100 yerli sistem ile tek otoriteyiz. Toprak olmadan kurulan seraya teknolojik ev serası diyebiliriz. Bu serada A'dan Z'ye her türlü meyve ve sebze yetiştirilebiliyor. Bu sistemin lisans ve patenti bana aittir. Geçtiğimiz sene Çorlu'dan bana ulaşan Turhan Engin bu sistem hakkında benden bilgi aldı ve iş yerinin önüne topraksız teknolojik ev sera sistemini kurmak istediğini belirtti. Kendisiyle irtibata geçerek bu sistemi kurduk ve Türkiye'deki ilk ev sera bayiliğini de kendisini verdik" dedi.

Türkiye'deki ilk ev sera sisteminin Çorlu'daki bayisi olan Turhan Engin ise, "Ev sera topraksız tarım teknolojilerinde tarımsal kökenli perlik, kokopit, ponza taşı ve kamış çürüğü yani tor başlıca kullandığımız malzemelerdir. Tamamen organik, hormonsuz yetiştirilen meyve ve sebzeleri dalından kopararak yiyebiliriz. 7 yıl öncesinde evimin balkonunda topraklı tarım alanında çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirdim, fakat kış aylarında bu şekilde bir şey yapamayacağımı gördüm ve internet ortamından ev sera sistemi hakkında bilgiler edindim. Ev seranın kurucusu olan Yaşar Özdemir hocamla tanıştım ve kafamda planlamış olduğum ev sera sistemini iş yerimin ön kısmında bulunan boş alana kurdum. Açık alanda kurduğum seramda sadece yazın meyve alabiliyordum. Bu sistemi biraz daha özelleştirerek kapalı bir alana dönüştürdüm ve yılın 365 günü ev seradan taze, organik sebze ve meyveler yetiştiriyorum. Ev seramda domates, biber, patlıcan, salatalık, çilek, taze soğan, kıvırcık ve nane yetiştiriyorum. Devir artık topraksız serada meyve yetiştirme devri. Vatandaşlarımız bu sistemi kolaylıkla evlerinin balkonlarına, iş yerlerine, evlerinin yine teras katlarına kurabilir. Butik tarım alanında Çorlu'da bir ilki gerçekleştirdim. Ev sera sistemini kurmak isteyenlere gerekli şekilde yardımcı olabilirim, bu sistem için gerekli olan tüm malzemeler, ürünler bende mevcuttur" şeklinde konuştu.

19.5 metrekare alan üzerine kurulu olan ev serası için Engin, "Burası modern bir şovrum, ev sera hakkında merak ettiklerini öğrenmek isteyen herkes buraya gelebilir" dedi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.