5 bin besilik sığır Türkiye'de

5 bin besilik sığır Türkiye'de

İthalatına izin verilen besilik sığır sayısı 35 bine ulaşırken, bu ay itibarıyla 5 bin büyükbaş hayvan yurda giriş yaptı.

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 2 aydır üretici başvuruları devam ediyor.
 
Bakanlık tarafından ihalat başvurusunda bulunan besicilere toplam 35 bin besilik hayvan için izin verildi. Bunların 5 bini bu ay itibarıyla Türkiye'ye getirildi.
 
Bakanlık yetkilileri, özellikle Avrupa ülkelerinde besilik materyal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle izin alan bazı üreticilerin ithalattan vazgeçtiğini belirtti.
 
Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.
 
- En az 100 baş fiili kapasite şartı
 
Seçilecek hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan küpe ve elektronik kulak küpesi gibi işaret bulunması, ayrıca hayvanın bireysel tanımlama numarası, yaş, cinsiyet ve ırk bilgileri ile uyumlu kimlik belgesi bulunması gerekiyor. Sağlık ve teknik muayenesi yapılmayan, kontrolden geçirilmeyen, seçim heyetince seçilmeyen ve hazırlanan seçim listesinde kulak küpe numarası yer almayan hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmiyor. İthal edilecek hayvanların bakanlık tarafından belirlenen sağlık ve teknik şartlara uygun olması koşulu aranıyor.
 
İthalat için en az 100 baş fiili kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ve firmaların mevcut yerli orjinli besi hayvanı sayısının yüzde 40'ına kadar ithalat başvuruları dikkate alınıyor. İthal edilecek besilik sığırların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olmaları, seçimi yapılan hayvanların en geç 45 gün içerisinde Türkiye'ye gönderilmek üzere yüklemesinin yapılması gerekiyor.
 
Avustralya, ABD, Brezilya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Fransa, Avusturya, Slovakya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan (Lesvos/Midilli, Samos, Rodos, Chios, Kos, Ikaria, Dodekanisa, Kalymnos ve Halki Adaları ve Peloponniso s/Peloponnese/Peloponneso s /Peloponnesus ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgeleri hariç) ve İtalya'dan (Lazio, Toscana, Piemonte, Sicilya, Liguria, Calabria, Campania, Umbria Abruzzo, Molise ve Basilicata Bölgeleri ve Sardunya adası hariç) ithalat yapılabiliyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.