'4G'nin ihale şartnamesi nisanda hazır olacak'

'4G'nin ihale şartnamesi nisanda hazır olacak'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin, "4G ihalesinin şartnamesi nisan ayı içinde BTK tarafından bitirilmiş olacak" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4G yetkilendirmesine ilişkin asgari değerler belirlenirken amacın, azami geliri elde etmek olmadığını ifade etti. Bakan Bilgin, asgari değer belirlerken Avrupa’da gerçekleşen ihale bedelleri, ülkedeki abone başına aylık gelir değeri, abone başına aylık ortalama görüşme süresi, mobil geniş bant penetrasyon oranları, toplam yatırım miktarı, işletmeci sayısı ve toplam mobil sektör geliri gibi faktörlerin göz önünde bulundurulduğunu anlattı.

Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, 4G ile ilgili açıklamasının ardından, ihale edilecek frekans bantlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen asgari değerlerin 18 Mart'ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yetkilendirme sürecindeki en önemli adımlardan birinin atıldığını anımsatan Bilgin, ihale şartnamesinin nisan ayı içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanmış olacağını bildirdi.

İşletmecilere şimdiye kadar tahsis edilen bant genişliğinin iki katından daha fazla olacak frekanslar için belirlenen asgari değerin yaklaşık 2,3 milyar avro olduğunu ifade eden Bilgin, "Bu rakam, KDV ilavesiyle 2 milyar 714 milyon avro olacak. Söz konusu bedelde değişik büyüklüklerdeki 5 farklı frekans bandı için belirlenen asgari bedeller, 800 MHz'nin toplam değeri 1 milyar 119 milyon avro, 900 MHz'nin toplam değeri 297 milyon avro, 1800 MHz'nin toplam değeri 569 milyon avro, 2100 MHz'nin toplam değeri 107 milyon avro, 2600 MHz'nin toplam değeri 207 milyon avro olacak" diye konuştu. 

"4G'nin kırsal kesime gitmesini amaçlıyoruz"

Bilgin, 2600 MHz bandında belirlenen bedelin 4G hizmetleri sunmak isteyen yeni işletmeci adaylarının (4. operatörün) sektöre girişini zorlaştırmayacak şekilde belirlendiğini kaydederek, "Bu yetkilendirme ve belirlenen asgari değerler ile işletmecilerin yatırım yapmasının engellenmemesini ve bu sayede 4G hizmetinin gelişmiş kentlerimizin yanı sıra kırsal kesime de kısa sürede gitmesini amaçlıyoruz." dedi.

Bilgin, "4G, 3G ile ulaştığımız veri hızını en az 10 kat artıran, video izleme, veri indirme ve akıllı mobil uygulamaları kullanma gibi hizmetleri 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı sunabilen, tamamen internet protokolü (IP) tabanlı, daha basit ve modüler şebeke yapısı nedeniyle işletmecilerin yatırım ve işletim maliyetlerini azaltan bir mobil elektronik haberleşme sistemidir" ifadelerini kullandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.