4G’de düğmeye basıldı

4G’de düğmeye basıldı

Ulaştırma Bakanı Elvan lansman toplantısında, 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90’ının 4G kapsama alanı içine girmiş olacağını belirterek, yetkilendirme ihalesiyle 2015 itibariyle hizmete başlanılacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G yetkilendirmesine ihalesine ilişkin, “Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

ÜLKE GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ

“4G sürecinin başlatılması” konulu basın toplantısında konuşan Elvan, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde çağın gerisinde kalmayacağını söyledi. Türkiye’nin geleceği için 4G yetkilendirmesi konusunu önemsediklerini belirten Elvan, “Teknolojiyi bir kez kaçırdınız mı hızına yetişmeniz mümkün değil” dedi. Bundan sadece 15 yıl önce dünyanın sadece yüzde 4’ünün internete bağlandığını hatırlatan Elvan, “7,2 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 43’ü internet kullanıcısı. Ve mobil abone sayısı ise 7 milyarı buluyor” bilgisini verdi.

4. NESİL DAHA KOLAY VE HIZLI

Lütfi Elvan, mobil kullanımda, sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilim bulunduğunu belirterek, “Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G ve 3G) geçmişte tüketici beklentilerini olabildiğince karşıladı. Ancak, beklenti ve ihtiyaçlar artmaya başladı ve bu altyapılar yetersiz kalmaya başlamış durumdadır. Bu nedenle altyapımızı daha geliştirmemiz ve 4. nesil altyapısına kavuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

4G sistemlerin, halihazırda 3G ile ulaşılan veri hızını bütünleşik frekans sistemiyle onlarca kat artırdığını söyleyen Elvan, bu teknoloji ile video izlemek, TV izlemek ve veri indirmenin 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacağını anlattı.

YENİ İŞLETME GELİYOR

4G ihalesine ilişkin bilgiler veren Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “Vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz’den toplam 390 MHz’i mevcut 3 mobil işletmeci için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600 MHz’den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Vereceğimiz frekansları teknoloji tarafsız olarak kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Lütfi Elvan, BTK’nın bakanlık ile koordineli çalışmasına devam edeceğini belirterek, “Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 4G şeffaf bir şekilde kamunun önünde gerçekleştirilecektir. Bu hizmetin sunumundan itibaren de, 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90’ı, 8 yıl içerisinde de en az yüzde 95’i 4G kapsama alanı içine girmiş olacak. 3 yıl içerisinde de otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarının en az yüzde 99’u, 6 yıl içerisinde ise bölünmüş karayollarının en az yüzde 95’i kapsama alanı içine girecek” şeklinde konuştu. 

OPERATÖRLER HAZIR

Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz de konuyu değerlendirirken, Turkcell olarak 4G sürecine yönelik tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti. Kuruöz, “Mayıs 2015 sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan ihalenin ardından Turkcell ekipleri hız kesmeden çalışacak” yorumunu yaptı.

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt ise, “4G teknolojisinin kullanılacağı başlıca bantlar olan 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında ihale sonunda operatörlerin toplamda birbirine yakın bir kaynağa sahip olacağı anlaşılıyor. Bunu da etkin rekabet adına olumlu buluyoruz” ifadesini kullandı.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.