4/C'lilerin çocuk ve aile yardımı alma esasları belirlendi

4/C'lilerin çocuk ve aile yardımı alma esasları belirlendi

Sosyal Güvenlik Kurumu, 4/C'lilere "çocuk yardımı ve aile yardımı" yapılması ile ilgili esasları düzenledi.

Mart ayı başı itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeye göre 4/C'lilerin "çocuk yardımı alma"şartlarına haiz her bir çocuğu başına 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin yüzde 4'ü oranındaki tutarı, "aile yardımı alma" şartlarına haiz eşi için yüzde 20'si oranındaki tutarı aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile "Kızmen prime tabi tutulacak kazançlar" ile ilgili 7.7'inci maddesinde değişikliğe gidildi. 4/C'lilere yapılacak çocuk yardımı ve aile yardımı ile ilgili esaslar belirlendi. Buna göre sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla ve fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın; sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan çocuklarından 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Meslekî Eğitimi Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ya da işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarından en fazla iki çocuk için çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerin, çocuk başına 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin yüzde 2'si, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının C bendi kapsamında çalışan sigortalıların aynı şartları haiz her bir çocuğu için yüzde 4'ü oranındaki tutarı, aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

-AİLE ZAMMI-

Sigortalılara aile zammı adı altında yapılacak ödemelerin, sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın, sigortalının eşinin Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmaması ve Kurumdan gelir veyahut aylık almaması durumunda, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin yüzde 10'u, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının C bendi kapsamında çalışan sigortalıların aynı şartları haiz eşi için yüzde 20'si oranındaki tutar aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Tebliğ Mart ayı başı itibarıyla uygulanmaya başlayacak.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.