49 bin 800 Nijeryalı, Kamerun'a sığındı

49 bin 800 Nijeryalı, Kamerun'a sığındı

Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle Nijerya'dan kaçıp Kamerun'a sığınanların sayısı 4 ayda 2 kat artarak, 49 bin 800'e ulaştı.

Nijerya’da Boko Haram saldırılarından kaçan ve Kamerun'a sığınanların sayısı, 4 ayda 2 kat artarak 50 bine yaklaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, 49 bin 800 Nijeryalı, Kamerun'un kuzeyine sığındı.

Kamerun'a sığınan Nijeryalılardan yaklaşık 30 bini, ülkenin kuzeyindeki Minawao bölgesinde bulunan mülteci kampında barınıyor.

BMMYK yetkililerinden Jean Marie Owono, 4 ay önce mülteci kampındakilerin sadece 13 bin kişinin bulunduğuna dikkati çekti. 

Kamerun'a ulaşmayı başaran, ancak sınırı geçtikten sonra kendilerinden haber alınamayan Nijeryalıların da bulunduğunu kaydeden BMMYK, Boko Haram’ın Kamerun’un kuzeyindeki saldırıları devam ettiği için bölgeye ekip gönderemediklerini açıkladı.

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Mubi bölgesinden Kamerun’a kaçan Temitope Alabi, AA muhabirine Boko Haram militanlarının eşini öldürdüğünü, bu nedenle çocuklarıyla kaçmak zorunda kaldığını söyledi. 39 yaşındaki Alabi, Boko Haram militanları yolları kontrol altında tuttuğu için 2 hafta ormanda yürüdüklerini belirtti. 

Alabi, Kamerun’a ulaşınca da Mora'ya kadar yine günlerce yürüdüklerini, daha sonra BMMYK aracılığıyla Nijerya sınırına yakın Minawao bölgesine sevk edildiklerini kaydetti.

Alabi, Boko Haram tamamen ortadan kaldırılmadan ülkesine dönmek istemediğine işaret etti. 

Nijerya'dan kaçan Sunday Oşukvu da Gwoza bölgesinde tüccarlık yaptığını, ancak Boko Haram'dan sonra her şeyin değiştiğini, ailesiyle Kamerun’daki akrabalarının yanına sığındıklarını söyledi.

Boko Haram’ın erkekleri zorla örgüte katmaya çalıştığını, reddedenleri öldürdüğünü belirten Oşukvu, “İyi ki kaçmışım. Onlara katılıp kendi kardeşlerimi öldürseydim daha kötü olurdu" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.