400 Yıllık Cami Yanlış Restorasyon Kurbanı

400 Yıllık Cami Yanlış Restorasyon Kurbanı

Ankara'nın eski yerleşim yerlerinden biri olan Altındağ Hamamarkası semtinde bulunan tarihi Zeynel Abidin Camii 2005 yılında restore edildi

Restorasyonun üzerinden 7 yıl bile geçmeden cami yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Su gideri yapılmadığı için yağmur ve kar suyunun temeline aktığı caminin duvarlarında çatlaklar oluştu. Namaz kılanlar ise duvarların başlarına yıkılacağı endişesini taşıyor.
 
17. yüzyılda yapıldığı bilinen Zeynel Abidin Camii ve türbesi, Altındağ Sakarya Mahallesi Cevizaltı Sokak’ta bulunuyor. 2005 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokolle caminin aslına uygun olarak restore edilmesi kararı alındı. Zeynel Abidin Camii’nin restorasyon işi, hemen yakınında bulunan başka iki küçük camiyle birlikte özel bir şirkete verildi. Dört ay süren çalışmanın ardından cami ve türbenin açılışı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, dönemin Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Seyfi Saltoğlu ve dönemin Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Mihrap dışında bütün bölümleri restore edilen caminin iç ve dış duvarları, çamur sıva ile sıvandı.
 
Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, açılışta yaptığı konuşmada restorasyonun aslında uygun yapıldığını, caminin artık koruma altına alındığını ve bundan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını belirtti. Ancak camiyi restore eden firmanın kullandığı malzemeler hem de özensiz çalışması camiyi adeta yıkılma noktasına getirdi. Caminin su giderleri yapılmadığı için kar ve yağmur suları caminin temeline akıyor. Ahşap ve kerpiçten yapılan caminin duvarları ve temeli bu suya dayanamadı. Caminin her tarafında büyük çatlaklar, kırılmalar göze çarpıyor. Camiye sanayi tipi elektrik tesisatıyla çalışan klima takılmış. Bu yüzden bir kere bile çalıştırılmamış. Ne zaman klima çalıştırılmak istense caminin tüm elektrikleri kesiliyor. Firmanın caminin alt kısmına tesisat ve gider olmadığı halde musluk yerleştirdiği de ortaya çıktı.
 
Mahalle sakinleri, restorasyonu firmasının açılıştan bir süre sonra ortadan kaybolduğunu belirterek, şunları kaydediyor: “Firmanın işin ehli olmadığı ortaya çıktı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvurduk restorasyonu yapan firmayla ilgili bilgi alamadık. Camide de firmaya dair herhangi bir belge bulunmuyor. Firmanın restore ettiği diğer iki caminin geçtiğimiz yıl yeniden bakıma alınıp yenilendi ancak Zeynel Abidin Camii’ne ise henüz dokunulmadı.”
 
Mahalle’de yaşayanlar Zeynel Abidin Camii’nde namaz kılmaya çekiniyor. Caminin altına orijinalinde bulunmayan bir oda bile açıldığını dile getiren mahalle sakinleri, “Her an başımıza yıkılacak diye çekiniyoruz.” diyor.
 
ZEYNEL ABİDİN CAMİİ
 
Altındağ ilçesi Sakarya Mahallesi, Cevizaltı Sokakta bulunan cami, boyuna dikdörtgen planlı, çatılı, sade, küçük bir yapı. Cami, Osmanlı dönemine ait ve Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş, Altındağ sınırları içerisinde Sakarya Mahallesi, Cevizaltı Sokağı'nda bulunuyor. 17. yüzyıl sonlarında inşa edilen caminin kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekte. Üstü kiremitle örtülü olan cami kerpiç duvarlı, ahşap hatıllı ve taş kaideli bir yapı olup dış cephe sıva ve üzeri boyalı. Yapının güneyine bitişik türbesi, altında bodrum katı var. Batı ve doğuda altta üç üstte üç, güneyde üstte iki pencere yer alıyor. Zeynel Abidin Camii'nin, iç duvarları sıva üzerine badanalı. Kuzeyde ahşap kadınlar mahfeli yer alıyor. Ahşap tavanı ve minberi önemsiz. Mescidin kıble duvarındaki pencerelerin alçı içlikleri geometrik süslemeli.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.