40 yaşını geçtiyseniz bu testi yaptırın

40 yaşını geçtiyseniz bu testi yaptırın

Uzmanlar, futbol takımlarının yeni transfer ettikleri oyunculara yaptırdıkları Eforlu EKG Testi'ni her vatandaşın bir defa da olsa 40 yaşından sonra yaptırmasının çok önemli olduğunu söylüyor.

 Özellikle ailesinde erken yaşta kalp hastalığı, şeker hastalığı olanların, sigara içenlerin, yüksek kolesterol ve tansiyonu bulunanların testi yaptırmasını öneriyor.

Spor takımlarının, oyuncuların sağlık ve performansını ölçtüğü Eforlu EKG Testi'ni görmeyen yoktur ancak kullanılan cihazın ne işe yaradığını, testin amacının ne olduğunu bilen insan sayısı çok az. Uzmanlar, gazetelerde, televizyonlarda gördüğümüz bu cihazın ve cihazla yapılan testin sıradan vatandaşlar için de önemli olduğuna, her vatandaşın özellikle 40'ından sonra bu testi yaptırması gerektiğine vurgu yapıyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Soner Demir, Eforlu EKG Testi'ni kalp damar hastalıklarının araştırılmasında kullandıklarını söylüyor. Amaçlarının toplumda kalp damar hastalıkları olan bireylerin yakalanması olduğunu kaydeden Demir, hastalara verdikleri ilaçların etkinliğinin tespit edilmesi amacıyla da bu testi yaptırdıklarını dile getiriyor.

Koşu testinin özellikle göğüs ağrısı şikayeti olanlarda ve risk faktörü bulunanlarda yararlı olduğunu belirten Demir, "Ailesinde erken yaşta kalp hastalığı bulunanlar, şeker hastalığı olanlar, sigara içenler, yüksek kolesterol, tansiyon bu gibi risk faktörü olan bireylerde Koşu testi daha önem kazanmaktadır. Amacımız hastalarda var olan damar tıkanıklığını bu koşu testi sayesinde ortaya çıkarmak ve gerekli tedbirleri ve tedavileri uygulamak." diyor.

Testin en önemli fonksiyonunun damar hastalığı olan bireyleri saptamak olduğunu kaydeden Demir, "Hastaların göğsünde ağrılar, yanmalar olabilir. Yürürken, merdiven çıkarken sıkışmalar, göğsünden baskılar olabilir. Bu ağrılar kola, sırta, bele, çeneye vurabilir. Bunlar kalp damar tıkanıklığının bulgularıdır. Belli bir yaş üzerinde ortalama 40 yaşın üzerinde belli aralıklarla herkese yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ailesinde erken yaşta kalp hastalığı ve şeker hastalığı olan bireyler her yıl düzenli olarak koşu testi yaptırmayı öneriyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Testin yapılışı hakkında da bilgi veren Ali Soner Demir testin yapılışını şöyle anlatıyor: "Eforlu EGK'de, motorlu dönen bir bant üzerinde hastalarımızı çıkartıyoruz. Belirli bir hız ve eğimde yürütmeye başlıyoruz. Daha sonra hızlı tempo yürümeye başlatıyoruz. Her 3 dakikada bir eğim ve hız artıyor. Testin sonuna doğru koşar adım şeklinde testimize devam ediyoruz. Maksimal hedef kalp hızının yüzde 85'ine ulaştığımızda ya da hastanın şikayeti olduğunda testimizi sonlandırıyoruz."

(CİHAN)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.