4 yıllık kontenjanları azaldı, puanlar yükselecek

4 yıllık kontenjanları azaldı, puanlar yükselecek

Üniversiteli olma hayali kuran yüz binlerce adayın merakla beklediği tercih kılavuzu yayınlandı. Geçen seneye göre kontenjanlarda yüzde 9,75’lik artış var.

Ancak bu artış, daha çok 2 yıllık ön lisans programlarında. 4 yıllıklarda ise yüzde 2’lik düşme söz konusu. Bu düşüş, puanların yükselmesini de beraberinde getirecek.
 
2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih kılavuzu yayımlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) internet sitesinden ulaşılan kılavuzla ilgili işlemler, 7 Temmuz’da başlayıp 17 Temmuz’da sona erecek. Kılavuza göre geçtiğimiz yıl 4 yıllık programlarda 492 bin kontenjan varken bu rakam bu yıl 479 bine düştü. Kontenjanlardaki artış ve azalışların puanları etkileyeceğini belirten FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç uyarıda bulundu: “3 yıldır kontenjanlarda yüzde 20’leri bulan artış söz konusuydu. Öğrenciler ‘ben yerleşirim’ düşüncesiyle tercih yapıyorlardı. Fakat bu sene özellikle lisans programlarındaki azalış, bölümlere olan rağbeti artıracak. Böylece puanlar yükselecek.” İşletme, iktisat gibi geçen sene dolmayan birçok bölümlerde bu sene yer bulunamayabileceğini ifade eden Ardıç, “Vakıf üniversitelerinin birçok kısmı dolar.  Devlet üniversitelerinin ise boş kalma ihtimali düşük. Hatta puanı yetmeyen öğrencilerin iki yıllıklara yöneleceğini ve ön lisans programlarının büyük oranla dolacağını tahmin ediyorum.” dedi.
 
Yeni açılan üniversiteler ve bölümler de adaylar için alternatif oluşturuyor. Bu yıl açılan üniversiteler arasında Murat Hüdavendigar, Selahaddin Eyyubi, MEF, SANKO, İstanbul Esenyurt gibi yüksekokullar dikkat çekiyor. İstanbul’da yer alan Murat Hüdavendigar Üniversitesi’nin siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerinde hazırlık sınıflarında yurtdışında eğitim imkânı sağlaması en büyük avantajı. Yine Diyarbakır’daki Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, sağlık ve işletme alanında öğrenci alacak. MEF Üniversitesi de bu sene hukuk, rehberlik ve diğer bölümlerden öğrenci kabul edecek.
 
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümlerinin kaldırılarak kontenjanların ilahiyat fakültelerine kaydırıldığına işaret eden rehberlik uzmanı Faruk Ardıç, ilahiyat kontenjanlarının bu yıl yüzde 20 arttığını dile getirdi. Bu sene eğitim fakültelerinin de yeniden öğrenci almaya başlayacağını ancak geçtiğimiz yıllardaki kontenjanlara göre sayının sınırlandırıldığını kaydetti.
 
Tercih yaparken başarı sırasına dikkat edin
 
FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, tercihlerle ilgili hayati tavsiyelerde bulundu. Başarı sırasının önemli olduğunu vurguladı: “Tercih yaparken önce istediğiniz üniversiteyi sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamalarını göz önünde bulundurun. Okumama ihtimali olan bölümleri listeye yazmayın. Tercih yelpazesini geniş tutun. Çünkü ÖSYM sınırlama getirirse, yerleşme şansınız düşer. Mutlaka bu sene bir üniversiteye yerleşmek istiyorsanız, başarı sırasını dikkate alarak en düşük yerleri dahi yazın.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.