4 yaşından küçük çocuklar televizyon izlememeli

4 yaşından küçük çocuklar televizyon izlememeli

Gün içerisinde seyrettikleri filmlerdeki şiddet, haber programları, duydukları felaketler çocukların birçoğunun gece korkuları yaşamasına sebep oluyor.

Çocuk gün içerisinde ne yaşıyorsa gece rüyasında onu görüyor. Uzmanlar, 4 yaşından küçük çocukların televizyon izlemesinin ruh dünyası için uygun olmadığını söylüyor.
 
Ailelere masum gibi gelen çizgi filmler ya da farkında olmadan yanlarında izledikleri haber programı, çocukların ruh dünyasını derinden etkileyebiliyor. Zira çocuklar, gün içinde gördükleri ve yaşadıklarından sanıldığından fazla etkileniyor. Bu durumun en çok uyku düzenine yansıdığını belirten Pedagog Adem Güneş, 4 yaşından küçük çocukların televizyon izlemelerinin doğru olmayacağını söylüyor. Sakin, huzurlu bir gün geçiren çocuğun dinlenmesinin de o denli sakin olacağını dile getiren Güneş, 4-6 yaş aralığındaki çocukların ise 15’er dakikayı geçmemek koşulu ile günlük iki çocuk programı izleyebileceğini aktarıyor.
 
Gün içerisinde duygusal doyumsamalardan mahrum kalan çocuğun ise uykuya direndiğini ifade eden Güneş’e göre, anne-babasıyla biraz daha fazla vakit geçirmek isteyen çocuklar uyumak istemiyor. Ebeveynler çocuğun her türlü ihtiyacını karşıladıkları halde onu yatağına götürmekte zorlanıyor ve bu durum karşısında da çocukta ağlama durumu meydana geliyorsa, ihtiyaçların tamamen bitmediğinin farkında olunması gerekiyor.
 
Gece terörü yaşayan çocuğa kesinlikle tokat atılmaması gerektiğini vurgulayan Adem Güneş, “Ani uyanmak, korkuya bağlı travma oluşturabilir. Gece terörü yaşayan çocuklarda böylesi davranışlar çocuğun ruh sağlığını tehlikeye atabilir. Çocuğun kendisinin uyanmasını beklemek gerekir. Uyandıktan sonra ona sarılmak, teselli etmek, onun korkudan arınması ve uykuya daha rahat dalabilmesi için yanında bulunmak gerekir.” diyor. Her çocuğun uykuya direncinin sadece bu olumsuzluklardan kaynaklanmadığına da değinen Güneş, yaşama sevinci ile dolu bir mizaca sahip çocukların da günü sonlandırmak istemediklerini kaydediyor ve ekliyor: “Bu cıvıl cıvıl çocuklar, ebeveynleri yatmadan kendileri de yatmaz. Bu nedenle çocuklu anne-babalar günlerini sonlandırarak istirahat etmeli ki, çocuklar da istirahate çekilsin. Bazen de çocuğun gün içinde hareketliliğinden kaynaklanan eklem ağrıları, kas, boyun ve kol ağrıları onun kaliteli uykusuna tesir edebilir. Sızılar uykuya dalmayı zorlaştırır. Küçük çocuklardaysa kemik ve eklem yerlerinde uzamalar, midedeki gazlar, diş çıkartmalar, açlık gibi fizyolojik etkenler de uykuya geçişi zorlaştırır.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.