4 kişilik ailenin cep faturası 213 lira

4 kişilik ailenin cep faturası 213 lira

İnternet ve sabit telefon aboneliği bulunan 4 cep telefonlu bir ailenin aylık haberleşme gideri ortalama 213 lira oldu.

AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 2014 yılında 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama haberleşme gideri ortalama yaklaşık 2 bin 556 lira seviyesinde gerçekleşti.

Bir cep telefonu, bir sabit telefon ve de bir internet aboneliğine sahip olan tutumlu bir ailenin aldığı haberleşme hizmetleri için ayda ortalama 114,45 lira harcadığı belirlendi. Aynı aile yıllık bazda bin 373 lirayı iletişim masraflarına ayırdı.

İnternet ve sabit telefon aboneliği bulunan 4 kişilik bir ailenin tüm fertlerinin cep telefonu kullandığı düşünüldüğünde ise 114,45 liralık haberleşme giderinin ortalama 213 liraya, yıllık bazda ise 2 bin 556 liraya yükseldiği görülüyor.

Sabit telefona aylık ortalama 23,07 lira ödenirken, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise 22,97 lira olarak gerçekleşti. Genişbant internet bağlantısı abonelerinin aylık ortalama gideri ise aylık ortalama 41,4 liraya yükseldi.

Tüm bu giderlere yüzde 18 KDV, mobil telefon için yüzde 25, sabit telefon için yüzde 15 ve İnternet bağlantısı için yüzde 5 Özel İletişim Vergisi olarak ödenen toplam 27 lira tutarında vergiler eklendiğinde bir ailenin ortalama haberleşme gideri ayda ortalama 114,45 liraya, yılda ise yaklaşık bin 373 liraya ulaşıyor.

- İletişim hayatın kendisi

AA muhabirinin rapora ilişkin sorularını yanıtlayan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ise haberleşme hizmetlerinin modern hayat için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, aile bütçelerinde tasarrufun önemine dikkati çekti. Türkiye'de sanılanın aksine mobil ve sabit telefon hizmet sağlayıcılarının sayısının fazla olduğunu belirten Arıak, şöyle devam etti:

"Haberleşme hizmetlerini hayatımızın her anında kullanıyoruz. Mobil ya da sabit telefon ve İnternet olmayan bir hayatı düşünemez hale geldik. Bu haberleşmenin aile giderlerinde önemli bir yer edinmesini sağlıyor. Sanılanın aksine, ön planda gözüken işletmecilerin yanı sıra işini kanunlara uygun, düzgün, kaliteli yapan ve uygun fiyatlar sunan alternatif işletmeciler de mevcut. TELKODER olarak sabit telefon ve internet hizmeti sunan çok sayıda üyemiz bulunuyor. Tüketiciler internet sitemizden bakarak şirketlerden istediklerini seçerek hizmet alabilirler."

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.