4 Filistinli açlık grevinde

4 Filistinli açlık grevinde

İsrail hapishanelerinde idari tutukluluk kararını protesto eden 4 Filistinli açlık grevine devam ediyor. 71 gündür açlık grevinde olan ve haksız yere hapishanede tutulmasını protesto eden Bilal Kayid ise İsraillilerle anlaşarak grevini sona erdirdi.

Filistin Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki ile Filistin İnsan Hakları Derneği Ed-Damir Müdürü Seher Fransis, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid'in, İsrail'le anlaşmanın ardından açlık grevini 71'inci gününde sonlandırmasıyla ilgili Batı Şeria'nın Ramallah kentinde basın toplantısı düzenledi.

"İsrail, 'Kayid zamanlı bomba gibi tehlikeli' diyor ve onu 4 yıl sürgün etmeyi teklif ediyordu. Ancak sonunda Kayid'i 12 Aralık'ta serbest bırakmak üzere anlaşma yaptı." diyen Karaki, İsrail hapishanelerinde idari tutukluluğa tepki olarak 4 Filistinlinin hala açlık grevinde olduğunu belirtti.

Karaki, "Bilal kazandı ancak mücadele henüz bitmedi. Konuya milli ve siyasi bakmalıyız ki tutuklular bireysel olarak ağır bedeller ödemesin." diye konuştu.

Filistin İnsan Hakları Derneği Ed-Damir Müdürü Fransis ise açlık grevini 71 gün sürdüren Kayid'in son günlerde B1 vitamini almayı bırakıp su içmekle yetindiğini ve sağlık durumunun daha da kötüleştiğini kaydetti.

Filistinli Kayid, İsrail'in idari tutukluluk kararına protesto olarak 15 Haziran'da başladığı açlık grevini varılan anlaşmanın ardından dün durdurmuştu.

İsrail mahkemesi tarafından FHKC'nin askeri kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları'yla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2002 yılında 14,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Kayid'in mahkumiyeti geçen haziran ayında sona ermiş, ancak İsrail makamları Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.