4 bin yıllık şehre turist akını

4 bin yıllık şehre turist akını

Tarihi değerleriyle öne çıkan, 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon'u geçen yıl yerli ve yabancı 2 milyon 709 bin turist ziyaret etti

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz çanağının güney doğusundaki tarihi İpek Yolu üzerinde milattan önce Miletli kolonistler tarafından kurulan Trabzon'un Pers, Roma, Bizans egemenliğinin ardından 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katıldığını söyledi.
Trabzon'un tarihi ve kültürel kimliğinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Öz, bu özelliklerinden dolayı yöreyi geçen yıl 1 milyon 945 bin 167'si yerli, 764 bin 715'i de yabancı olmak üzere toplam 2 milyon 709 bin 882 turistin ziyaret ettiğini belirtti.

Yöredeki doğal ve arkeolojik güzellikleri şehir olarak çok iyi değerlendirdiklerini anlatan Öz, "Trabzon'da geçen yılki turist sayısına baktığımızda yüzde onluk bir artış söz konusu. Artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi için yayla, doğa ve kış turizmiyle beraber yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Trabzon, tarihi surları, camileri, kiliseleri, manastırları, kaleleri, bedestenleri ve limanı ile geçmişte Marco Polo, Charles Texier gibi seyyahları kendine çeken bir kent" dedi. Trabzon'un 2014'de çok daha fazla turist ağırlayacağını söyleyen Öz, ''Özellikle yaz aylarında yoğun olarak yaşanan turizm olgusuna hizmet etmek üzere 68 turizm seyehat acentesi, 3 bin 302 yatak kapasiteli 31 otel ile Trabzon 2014 yılında turizm faaliyetini sürdürecektir'' ifadesini kullandı.

En fazla rağbet Uzungöl ve Sümela'ya Vali Öz, şehir merkezine 40 kilometre mesafede ve 1300 metre yükseklikte yer alan Sümela Manastırı'nın kültürel cazibe merkezi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Yılda 385 bin 204 konuğu ağırlayan Sümela Manastırı kültürel cazibe merkezleri arasında en önde yer almaktadır. Bir diğer cazibe merkezi olan Uzungöl ise şehir merkezinden 100 kilometre uzaklıkta, 1100 metre yükseklikte yüzyıllar önce toprak kaymasıyla oluşmuş bir göl.

Çevresindeki emsalsiz doğal peyzaj, yörenin turizmdeki ana karakterini oluşturuyor. Her geçen gün gelişen ve 77 tesisin yanı sıra 2 bin 215 yatak kapasitesi bulunan Uzungöl'ü geçen yıl 796 bin 100 turist ve çok sayıda günübirlikçi ziyaret etti."

Doğal, kültürel ve tarihi avantajlarının yanında uluslararası havaalanı ve deniz limanı, üniversiteleri, sağlık kuruluşları ve turizme hizmet veren vasıflı yeme içme ve konaklama tesislerinin Trabzon'un diğer zenginlikleri arasında yer aldığına işaret eden Vali Abdil Celil Öz, ''Her geçen yıl artarak devam eden ve hızla gelişen kruvaziyer turizmi ile 2013 yılında kentte Amerikan, İngiliz, Alman, Finlandiya başta olmak üzere 27 adet kruvaziyer gemisi ile 15 bin turist geldi'' diye konuştu.

Öz, Doğu Karadeniz'in doğal, tarihi, kültürel ve folklorik değerlerin birlikte değerlendirilerek bir ürüne dönüştürülmesi halinde bölgenin uzak mesafeli turistler için çok cazip bir turizm bölgesi olabileceğini de sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.