4 bin 200 Suriyeli öğrenci de karne sevinci yaşadı

4 bin 200 Suriyeli öğrenci de karne sevinci yaşadı

Türkiye genelinde yaklaşık 17 milyon öğrenci karne sevinci yaşarken, ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli çocuk, yarıyıl tatiline ülkelerinden uzakta girmenin burukluğunu yaşıyor.

Yaklaşık 3 yıldır iç savaşın pençesinde kıvranan komşu ülke Suriye'de, yüz binlerce aile çatışmalar sebebiyle ülkelerini terk ederken, aileleriyle birlikte komşu ülkeler sığınan mülteci çocuklar, zor koşullar altında öğrenimlerine devam ediyor. Çadır kentlerde kurulan konteyner okullarda öğrenimlerine devam eden minik öğrenciler, kendilerine sunulan eğitim hizmetleri nedeniyle Türkiye’ye teşekkür ediyor.

17 binden fazla mültecinin kaldığı Kahramanmaraş Konaklama Tesisleri'nde çocuklar için oluşturulan dersliklerde 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk dönemini tamamlayan 4 bin 200 öğrenci ve 115 öğretmen, son ders zilinin çalmasıyla birlikte eğitime 2 hafta ara verdi.

Vali Şükrü Kocatepe’nin de katıldığı bir törenle karnelerine kavuşan Suriyeli öğrenciler, savaşın evleriyle birlikte okullarını da yıktığını belirtiyor. Derslikteki yazı tahtasına ay yıldız resim çizip, Türkçe şarkılar söyleyen Suriyeli öğrenciler, Vali Şükrü Kocatepe’ye Türkçe ‘hoş geldiniz’ diyerek sevinç gösterisinde bulundu. Çocukların karne sevincine ortak olan Vali Kocatepe, il genelinde 17 bini çadır kentte olmak üzere toplam 35 bin Suriyelinin misafir edildiğini söyledi.

Çadır kentte 2 yıl önce bin 200 öğrenciyle başlayan eğitim faaliyetlerinin bugün 4 bin 200 öğrenciye ulaştığını bildiren Kocatepe, “Çadır kentte 15 bin, il merkezinde 35 bin olmak üzere Suriyeli misafir ediyoruz. Çadır kentteki okulu 2012 yılında faaliyete geçirdik. O zaman bin 200 öğrenciyle eğitim faaliyetlerine başlamıştık daha sonra bu 2 bin 300’e çıktı, bu senede 4 bin 200 öğrencimiz var. Okulumuz ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde hizmet veriyor. 115 öğretmenimiz var, hepsi Suriye vatandaşı. Onlar ülkelerindeki eğitim müfredatlarına göre bu okullarda eğitim veriyorlar.” dedi.

Öğrencilerin karne sevincine ortak olmak için çadır kentte bulundukların ifade eden Kocatepe şöyle konuştu: “Bugün karne dağıtım günü. 10 Şubat’ta ikinci yarıyıl eğitim ve öğretimine başlayacaklar. Bizim eğitim öğretim takvimimize uyarak diplomalarını alacaklar, diğerleri de karnelerini alarak yaz tatiline girecekler. Bu prefabrik okulumuz Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapıldı. Çadırları daha önce hazırlamıştık. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün yetişkinlere yönelik trikotaj, biçki, dikiş, nakış ve el sanatlarıyla ilgili kursları var. Hanımlar orada el becerilerini geliştirerek ekonomik kazanç sağlıyorlar. Dileğimiz Suriye’deki problemin bir an önce çözülmesi.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.