3G hızında Avrupa'ya fark attık

3G hızında Avrupa'ya fark attık

BTK Başkanı Acarer, 3 büyükşehirde yapılan 3N (3G/Üçüncü Nesil) testlerine göre bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi düzeyde olduğumuzu belirtti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Ankara, Eskişehir ve Mersin'de 3N (3G/Üçüncü Nesil) şebekelerine ilişkin hizmet kalitesi saha ölçümleri gerçekleştirdi.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, saha ölçümlerinde işletmecilerin şebekelerine ait ses kalitesi, veri indirme hızları ve kapsama alanı parametrelerinin ölçüldüğünü ifade ederek, BTK tarafından belirlenen güzergahlarda yapılan ölçümlerde her üç büyükşehirde de Avea, Turkcell ve Vodafone'a ait minimum değerlerin tespit edildiğini söyledi.

Ses kalitesi (sesin anlaşılabilirlik seviyesi) ile ilgili ölçümlerde 5 üzerinden 3,62 değerinin tespit edildiğini belirten Acarer, BTK kriterlerinde ses kalitesinde minimum değerin 3,5 olduğunu, ölçüm sonuçlarının bu değerin üzerinde çıktığını kaydetti. BTK Başkanı Acarer, veri indirme hızları konusunda da bilinen bir sunucudan ortalama veri indirme hızının 5.2 Mbit/s, tanımlanmış bir internet sayfasının ortalama indirme hızının ise 2.1 Mbit/s olduğunu ifade etti.

- "3N'de bazı Avrupa ülkelerinden daha iyiyiz"

Ölçüm sonuçlarına göre kapsama oranının 99'un üzerinde olduğunun tespit edildiğini dile getiren Acarer, "3N şebekelerine ilişkin elde edilen hizmet kalitesi değerlerinin son kullanıcı bazında bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi düzeyde olduğunu tespit etmiş olduk" dedi.

Acarer, saha ölçümlerinin Kurumca belirlenen illerde ve tarihlerde işletmecilerin haberi olmaksızın yapıldığına işaret ederek, ilgili parametrelerde her üç ilde de farklı işletmecilere ait farklı sonuçların elde edildiğini, yapılan ölçüm sonuçlarına göre üç ilde tüm parametrelerde de birinci olan herhangi bir işletmecinin bulunmadığını kaydetti.

Başkan Acarer, ölçümlerin nasıl yapıldığına ilişkin olarak şu bilgileri verdi:

"Başta veri indirme hızları olmak üzere 3N saha ölçüm sonuçlarının ölçüm yapılan esnadaki şebeke kullanım yoğunluğuna (trafik yoğunluğuna), zamana, ölçüm güzergahına ve ölçüm yöntemine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kurum olarak herhangi bir işletmeci tarafından belirlenecek zaman aralıklarında ve güzergahlarda yaptırılacak saha ölçüm sonuçlarının, objektif ve kıyaslanabilir olmayacağı yönünde bir değerlendirme yaptık. Bu nedenle işletmeciler tarafından yaptırılan ve kıyaslama içeren saha testlerinin Kurumca belirlenen güzergahlarda ve Kurumca belirlenen saha ölçüm yöntemleri çerçevesinde yaptırılması hususunda Kurul Kararı aldık. Bu ölçümleri farklı zamanlarda ve farklı yerlerde sürdürmeyi planlıyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.