3B yazıcılarla dış organlar basılabilir

3B yazıcılarla dış organlar basılabilir

"3B yazıcıda basılan protez kulak bir çift gözlükten daha ucuza mal olacak."

Doğal kulaklar gibi kıkırdak yapıda 3 boyutlu yazıcılarla üretilen protezler, doğuştan tek bir kulakla dünyaya gelen iki yaşındaki Maia için umut olacak. Maia’nın annesi Chloe Mulligan çocuğunun yeni bir protez kulağa kavuşacağından ötürü çok mutlu.

_“Kendisine güveni tam. Sevgi ve hayat dolu bir çocuk. Büyüdüğünde bu canlılığı kaybedip üzülmesini istemiyorum. Böylece ona, tamam sorun yok artık bak yeni bir kulağa sahipsin diyebileceğiz.”

Eğer 3B yazıcılar bunda başarılı olursa vücudun diğer organları da bu şekilde katı bir formda basılabilir.

Ayrıca bu umut verici teknoloji, protez üretimine göre çok daha ucuza mal oluyor.

Doçent Dr. Mia Woodruff, Queensland Teknoloji Üniversitesi: “Bugüne kadar dünyada hiç kimse 3 boyutlu baskıyla protez bir kulak yapmadı. 3B yazıcıda basılan bir protez kulağın bir çift gözlükten daha ucuza mal olacağını düşünüyorum.”

Proje, iki aşamada planlandı. İlk aşama, kısa vadeli estetik görüntü çözümü. 3B baskıdan çıkan kulak protezi özel tabii bir silikon maddesinden yapılıyor. Sonra manyetik veya cerrahi doku yapıştırıcısı ile başa ekleniyor. Uzun vadeli çözüm için ise araştırmacılar çocuğun hücrelerini kullanarak bir kulak yapmak istiyor.

İşitme cihazıyla birlikte cerrahi bir müdahaleyle takılan kulak, biyoreaktör içinde büyüyecek ve yaşayan, nefes alan tabii bir kulak yapısı gibi gelişiyor olacak. Araştırmacılar 3B yazıcılarda basılmış kulakların bir ya da iki yıl içinde hazır olacağına inanıyor.

Proje hala gelişme aşamasında olmasına rağmen Maia’nın annesi Chloe, bunun kızının hayatını tamamen değiştireceğine ikna olmuş durumda.

 

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.